Sun trekt Java terug uit standaardisatieproces ISO

'Uit handen geven van controle is niet acceptabel'

Sun Microsystems herziet zijn langlopende plannen om programmeertaal Java tot standaard te verheffen via het specificatieproces van de ISO (International Standards Organisation). Dit zei Alan Baratz, president van Suns Javasoft-divisie, vorige week op het Java Enterprise Solutions Symposium in Parijs.

Het bedrijf zoekt nu naar alternatieven om Java te standaardiseren. Baratz wijt deze situatie aan de ISO. Deze organisatie wil namelijk volledige controle krijgen over de toekomstige ontwikkeling van het platform annex de programmeertaal. Sun wil Java echter in eigen handen houden. "Wij hebben de uiteindelijke stem. Als de ISO te lang wacht met beslissingen, nemen wij die wel", verklaarde Baratz begin vorige week al. "Wij onderzoeken onze mogelijkheden, bijvoorbeeld overstappen naar andere standaardenorganisaties." Sun onderhandelt nu onder meer met de European Computer Manufacturers Association (Ecma).

Geïnvesteerd

De topman benadrukt dat Sun op z'n minst enige controle wil behouden over Java. "Wij hebben veel geld en moeite geïnvesteerd in het ISO-specificatieproces voor Java. Misschien was dat een beetje naïef." De ISO-regels voor het indienen van voorstellen staan doorgaans niet open voor technologieën van commerciële organisaties. "De ISO snijdt zichzelf hiermee in de vingers. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat bedrijven dit proces in de toekomst nog zullen gebruiken", aldus Baratz.
Hij wijst erop dat de standaardenorganisatie eind vorig jaar de regels wijzigde voor het indienen van een 'publiek beschikbare specificatie' (Pas). Sun heeft echter ruim een jaar daarvoor al toestemming verkregen om zijn technologie in te dienen voor officiële goedkeuring. "De organisatie die een Pas indient, moet nu het onderhoud en de ontwikkeling van een standaard overdragen aan de ISO. En wij hebben altijd gezegd dat we dat nooit zullen doen", aldus Baratz.

Aanvechten

Overigens hoeft het terugtrekken van Java uit de ISO-specificatieprocedure niet automatisch een overwinning voor Microsoft in te houden. Die softwareleverancier vecht al geruime tijd Suns recht aan om het ISO-proces te gebruiken voor de standaardisatie van Java. Sun heeft sinds enkele maanden echter zijn 'community source'-licentiemodel waarmee het Java opent voor wijzigingen terwijl het tegelijkertijd toch grip op het platform houdt. Baratz haalt nog uit naar Microsoft en meent dat die concurrent de regelwijzigingen van de ISO heeft bewerkstelligd middels lobbyen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.