Microsoft paait mobiele ontwikkelaars

Proefprogrammeeromgeving voor de kleinste besturingssystemen

Microsoft heeft hoge verwachtingen van toepassingen voor mobiele computers. Over drie jaar wordt er aan mobiele toepassingen honderd miljard euro omgezet, denkt het bedrijf. Het voorziet ontwikkelaars daarom nu van gereedschappen. Certificering moet de juiste werking van de toepassingen garanderen.

De Amerikaanse softwaregigant spiegelt ontwikkelaars een glorieuze toekomst voor, "wanneer ze en-masse toepassingen ontwikkelen" voor zijn twee mobiele besturingssystemen, Pocket Pc en Smartphone. Het bedrijf toonde de achthonderd professionele ontwikkelaars op de Microsoft Mobility Developer Conference in Londen de mogelijkheden van de twee platforms, zoals het doorgeven tussen twee handcomputers van videobeelden. Het haalde vervolgens John Romero naar voren, spelontwikkelaar van het geslaagde Doom en het geflopte Daikatana.

Bedrijfsnetwerk
Ook oudgediende Avantgo was op de Londense conferentie aanwezig. Het Amerikaanse bedrijf, dat als een van de eerste een toepassing leverde voor de mobiele platformen, toonde de programmeurs zijn methode om gegevens op de bedrijfsdatabase via internet te raadplegen op de handcomputer. De aanwezige programmeurs hadden daarnaast interesse in Synchrologic, dat de bedrijfsnetwerken helpt inrichten voor de datatoevloed die de mobiele werknemers veroorzaken. De Poolse ontwikkelaars van Logotec prezen er hun applicatie aan waarmee iedere database te koppelen is aan een Pocket Pc-gestuurde handcomputer.

Met zijn nieuwste spel 'Monkey', produceerde Romero als een van de eerste een commerciële applicatie voor de mobiele platforms. Het is een soort Space Invaders gecombineerd met Pong. De boodschap van Juha Christensen, topman van de Microsoft divisie voor de mobiele besturingssystemen, was eenvoudig. "Ontwikkel zo'n killer app voor Pocket Pc en Smartphone, en verdien een deel van die honderd miljard euro."

Bindmiddel

Microsoft koppelt de twee besturingssystemen aan .Net, dat gericht is op het via netwerken aanbieden van applicaties, van tekstverwerking tot databases voor klantenbeheer. Xml (extensible markup language) vormt het bindmiddel tussen applicaties en mobiele platformen. Alle applicaties van Microsoft spreken straks deze taal, waarmee ook gegevens zijn op te vragen uit bijvoorbeeld databases achter websites.
Microsoft liet in een aantal sessies de mogelijkheden zien van 'Smart Device Extentions', een uitbreiding van Visual Studio .Net. Dit is een pakket van ontwikkelgereedschappen om toepassingen voor Pocket Pc- en Smartphone te bouwen.
De manier waarop dat gebeurt verschilt nauwelijks van de applicatieontwikkeling voor de andere besturingssystemen van de softwaregigant. Het maakt ook het omzetten naar Smartphone van toepassingen geschreven voor Pocket Pc vrij eenvoudig, illustreerde ontwikkelaar Garrett Vargas.
Volgens hem zijn voor het overzetten naar het telefoon-besturingssysteem voornamelijk aanpassingen nodig van de code die de gebruikersinterface definieert - een gebruiker wil de telefoon met één hand kunnen bedienen. Het apparaatje beschikt daarnaast niet over een muis en in meestal evenmin over een touchscreen.
De kunst is om alle menu's terug te brengen tot twee keuzes, de knop links en de knop rechts. Vargas: "Gebruikers willen consistentie in die menu's. Een druk op de linkerknop bijvoorbeeld moet voor alle toepassingen 'uit' of 'aan', 'open' of 'nieuw' betekenen."
Dit is slechts een van de regels voor het programmeren die Vargas zijn toehoorders meegaf. Hij drukte de programmeurs vooral op het hart zo energiezuinig mogelijk te programmeren. Hij doelt op applicaties met zinnige animaties, en toepassingen die niet voortdurend contact leggen met het netwerk. "Een goede applicatie rekent alleen wanneer de gebruiker bezig is met zijn telefoon."
Een van de lastigste onderdelen van het schrijven van Smartphone-applicaties is de opslag van data. Gebruikers van mobiele telefoons verwachten nu eenmaal dat, als de batterij leeg is, toch alle opgeslagen gegevens bewaard blijven. Onmogelijk is dat volgens Vargas niet. "Behalve wanneer een gebruiker de batterij uit zijn telefoontje rukt, voordat de toepassing de gegevens heeft kunnen wegschrijven. Dat is dan jammer voor de gebruiker."
De standaard ontwikkelgereedschappen van Microsoft geven ontwikkelaars van Smartphone-toepassingen nog geen vrij baan. Het Smart Device Extentions pakket is nog niet volledig ontwikkeld en wordt als bèta aan ontwikkelaars aangeboden. Ook aan Visual Studio .Net moet nog het nodige verbeterd worden. Het gaat bijvoorbeeld nog uit van een vast formaat van het beeldscherm van een Smartphone. Een eerste versie van een .Net-raamwerk speciaal voor Smartphone komt niet eerder dan midden volgend jaar.
 
 
Fluorschermpjes
Overal en altijd je e-mail kunnen lezen, gegevens op het bedrijfsnetwerk bijhouden of internetsites opvragen, leuk hoor. Op conferenties geeft het je in ieder geval wat te doen als de spreker niet boeit. Het overkwam bij de Microsoft conferentie bijna alle sprekers; na een minuut of twintig flitsten her en der de bleke fluorschermpjes aan. Dat krijg je ervan, als je de deelnemers een draadloze handcomputer leent en die aan internet vastknoopt.
Daarentegen zaten de twee zaaltjes waar programmeurs konden oefenen op een werk-station en een handcomputer voortdurend vol. De programmeurs stortten zich onder meer op het bouwen van een handcomputer-toepassing voor leden van de High Mileage Club van de fictieve luchtvaartmaatschappij Blue Yonder. De toepassing, te bouwen binnen een uur, laat clubleden hun lidmaatschapgegevens actualiseren, vraagt vertrek- en aankomsttijden op en toont weerberichten en reis-aanbiedingen.
Voordat de applicatie echt wordt getest op de handcomputer, wordt de werking ervan nagebootst op het werkstation. Dat lijkt handig; de emulator is echter niet volledig, het opslaan van gegevens op het bestandssysteem kan ermee niet worden nagedaan of getest.
De ontwikkelaars, werknemers van onder meer telecomaanbieders, banken en autoverhuurbedrijven, zochten volgens de standmedewerkers van Orange, Intel en Vodafone vooral naar ondersteuning bij het ontwikkelen en aanbieden van mobiele toepassingen. Dat beiden alledrie via internet aan. "De ontwikkelaar met een goed idee kan bij ons ook een keurmerk aanvragen", aldus een medewerker van Orange. Die mogelijkheid biedt het samen met Microsoft, dat het certificeringsprogramma aan de telecombedrijven en applicatieontwikkelaars probeert te slijten onder de titel Mobile2market.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-03T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.