IBM blaast OS/2 Warp nieuw leven in

IBM brengt een nieuwe versie van zijn PC-besturingssysteem OS/2 op de markt middels een serie opwaarderingspakketten, genaamd 'convenience packs'. De eerste van die opwaarderingspakketten komt eind november uit. Tot op heden gaf het computerbedrijf zijn eigen, ondergesneeuwde PC-platform gratis uitbreidingen, zogeheten 'fix packs', en jaarlijks verschijnende opwaarderingen.

De leverancier heeft nu aangekondigd versie vier van OS/2 Warp voor desktopcomputers te voorzien van de kern van versie vijf van de zwaardere server. Deze kernel-opwaardering heeft echter de beperking dat het gebruik kan maken van slechts één processor. Het is nog niet duidelijk wat IBM's plannen zijn voor de multiprocessor-uitvoering van Warp 5.

Windows en Linux

De nieuwe kern heeft als één van de voordelen dat het meer virtueel geheugen kan benutten. Volgens kenners betekent dit een doorbraak voor het Windows-api-project (application program interface), codenaam Odin. Dit semi-'open source' ontwikkelproject, voorheen bekend als Win32-OS/2, van Netlabs moet Windows-applicaties onvertaald op OS/2 laten draaien. Een soortgelijk project loopt onder de naam Everblue ook voor Xwindow-applicaties van Unix- en Linux-varianten.
Verder bevat het komende, eerste 'convenience'-pakket recente lapmiddelen, prestatieverbeteringen en nieuwe drivers voor randapparatuur. Het komt daarmee de overgebleven paar trouwe OS/2-gebruikers tegemoet. Zij vragen al geruime tijd naar drivers om moderne apparatuur en componenten te kunnen gebruiken. Het uitblijven van drivers om PC's met OS/2 Warp op het niveau van hardware te kunnen moderniseren, leidde al tot gemor onder de gebruikers.

Java

IBM komt hier nu deels aan tegemoet met het ondersteunen van onder meer DVD-databestanden en USB-apparatuur. Daarnaast krijgt het PC-besturingssysteem ook nieuwe Java-mogelijkheden middels de nieuwe versie 1.1.8 van het OS/2-ontwikkelpakket voor die programmeertaal. Ondersteuning voor de Java Foundation Classes laat echter nog op zich wachten. Gebruikers die de nieuwe opwaardeerpakketten willen verkrijgen, moeten zich aanmelden als lid voor IBM's Software Choice-programma. Dit kost 250 dollar per twee jaar.  JB
 
Gebruik Windows 2000 afgeraden
IBM verbiedt zijn personeel Windows 2000 te installeren op PC's die gekoppeld zijn aan de interne productie-infrastructuur. Dit blijkt uit een uitgelekte memo van het bedrijf. Dit afraden van de nieuwste NT-versie is des te opmerkelijk aangezien IBM officieel één van Microsofts wereldwijde lanceringspartners voor Windows 2000 is. Bij de officiële lancering in februari maand meldden beide computerbedrijven dat IBM het nieuwe besturingssysteem niet alleen zou meeleveren op zijn computers, maar de software ook zelf gebruikte. Bovendien heeft IBM's Global Services-divisie in september vorig jaar een aparte afdeling opgezet om klanten te helpen bij de migratie naar Windows 2000.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker