Mac OS-kern Darwin compatibel met Intel

Computerbedrijf Apple heeft de kern van besturingssysteem Mac OS X geschikt gemaakt voor Intel-processors. Deze compatibiliteit van de 'open source' besturingssysteemkern Darwin betekent niet dat Apple overstapt naar het Intel-platform. 

Weliswaar lijkt dit een stap in die richting, maar dat is niet het uiteindelijke doel van Apple. Darwin dient slechts als fundament van het aanstaande besturingssysteem Mac OS X. Bovendien is de vrijgegeven kern alleen niet voldoende om een functionerend systeem te hebben. Apple zou zich hiermee in de eigen vingers snijden aangezien het zijn omzet haalt uit de verkoop van eigen hardware.
De Macintosh-fabrikant betrad een jaar geleden het 'open source'-pad door onder meer de broncode voor besturingssysteemkern Darwin en multimediaprogrammatuur Quicktime onder semi-open voorwaarden vrij te geven. Doel was op deze wijze meer populariteit - en daarmee groei - te genereren voor de desbetreffende software. Daarnaast hoopt het bedrijf gratis ontwikkel-expertise te kunnen gebruiken.

Sleutelen

Voorgaande versies van Darwin waren alleen te compileren op computers met Power-PC processors. Doel was echter ook het Intel-platform te bereiken, en dat is nu gelukt. Ontwikkelaars dienen nog veel te sleutelen aan drivers voor de diverse hardware-componenten waaruit een Intel-compatibele computer bestaat. Toch menen analisten en marktkenners dat Apple hiermee voorzichtig de mogelijkheden van het x86-platform aftast.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker