Inprise knikkert topman Yocam eruit

De crisis bij Inprise (voorheen Borland) duurt voort. De drie jaar geleden als reddende engel binnengehaalde Delbert Yocam staat alweer op straat. Zijn financiële rechterhand Kathleen Fischer is eveneens opgestapt. Een interim-bestuur van vier mensen neemt de taken voorlopig waar.

Inprise weigert aan te geven waarom de twee topmensen plotseling zijn vertrokken. Analisten wijzen als verklaring op de nog steeds tegenvallende resultaten en de lage aandelenkoers.
Yocam werd eind 1996 door de toenmalige software-ontwikkelaar Borland aangetrokken om het bedrijf definitief uit de rode cijfers te halen. Hij werkte eerder bij Apple en Tektronix. Onder zijn bewind onderging het bedrijf diverse reorganisaties. Het tweesporenbeleid van Yocam bestond uit het terugdringen van veel te hoge uitgaven en het aanbieden van bedrijfsbrede oplossingen aan grote organisaties. Borland moest van een verkoper van desktop-ontwikkeltools veranderen in een ontwikkelaar van client/server- en Internet-/intranet-applicaties. Om aansluiting te krijgen bij de grootzakelijke markt sloot Borland allianties met partijen als Oracle, IBM, Microsoft en Sun.

Geen cohesie

In mei 1998 meldt Yocam de bedrijfsnaam te veranderen in Inprise om definitief afstand te nemen van het verleden. Hoewel het softwarebedrijf uit de rode cijfers geraakt, groeit de omzet echter nauwelijks (boekjaar 1998: 189,1 miljoen dollar). Inprise wijt de teleurstellende resultaten aan de vertraagde introductie van de nieuwe versie van C++Builder en de Azië-crisis. Maar ook de moeizame integratie van het in 1997 overgenomen Visigenic, de ontwikkelaar van het product Object Broker, zou een rol spelen. Daardoor ontbreekt het binnen Inprise aan samenhang, aldus een analist van de Siebolt-adviesgroep.
Begin dit jaar kondigt Yocam opnieuw een herstructurering aan, waarbij 190 van de 950 medewerkers naar huis worden gestuurd en de Inprise Corporation in twee divisies wordt opgedeeld. De Inprise-divisie houdt zich voortaan bezig met het leveren van middleware softwarepakketen, terwijl de divisie Borland.com op haar website ontwikkelaars hulp biedt op het vlak van Internet-producten en -technologieën. Het enige positieve nieuws van de laatste tijd is de verlenging van de licentie-overeenkomst met Oracle voor Inprise's middlewaretechnologie Visibroker.  RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-09T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.