Groupwise is springlevend

Novell ontwikkelt voor Netmail open source-opvolger

Groupwise blijft een strategisch platform voor Novell. Dit samenwerkingsplatform krijgt nog op zijn minst drie nieuwe releases, waarvan de eerste deze zomer. Voor de low-end variant Netmail staat echter nu al een open source-opvolger in de steigers.

Hula, zoals het project is gedoopt, moet een open source-server worden voor typische groupware-functies als agenda, contactenlijst en mail. Naar verluidt gooit Novell hiervoor zowat tweehonderdduizend regels code, vooral uit het eigen commerciële low-end groupware-product Netmail, in de open source-groep. Later dit jaar zou Novell een volledig afgewerkte eerste versie van dit product op de markt brengen.
Hiermee heeft Novell overduidelijk de toekomst van Netmail definitief in de open source-wereld gezet. Dat heeft voorlopig weinig impact op de toekomst van high-end broertje Groupwise, zo bleek op de gebruikersconferentie Brainshare. Deze zomer wordt de nieuwste release van dit samenwerkingsplatform, voorlopig nog steeds bekend onder zijn codenaam Sequoia, op de markt gebracht als Groupwise 7. Eind 2006 en begin 2008 kunnen we de volgende grote releases verwachten. Bovendien kondigde Novell een ondersteuning van Groupwise-producten aan tot minstens 2015.

Beveiliging

De eerstkomende versie van Groupwise bevat vooral vernieuwingen aan de cliëntzijde. De opvallendste is wellicht de ondersteuning van de Microsoft Outlook-client, ook al voegt Bryan Cardoza, product manager voor Novells samenwerkingsplatformen, er meteen een waarschuwing aan toe. "De mensen moeten wel beseffen dat Outlook het kwetsbaarste gedeelte van de samenwerkingsinfrastructuur blijft." Verder kreeg de client een Windows XP-achtig jasje en nieuwe functies, zoals meervoudige en gedeelde agenda's, en een persoonlijk aanpasbare welkomstpagina. Voor de ontwikkelaars valt de komst te noteren van de Soap/XML-interfaces.
Is de toekomst aan Groupwise of aan de open source-initiatieven? "We hebben vastgesteld dat klanten niet kiezen voor het een of het ander", luidt Cardoza's antwoord. "Ze kiezen voor een samenwerkingsinfrastructuur waarin plaats is voor beide oplossingen." Hij vindt open source overigens een stap vooruit wat beveiliging betreft. "Met de traditionele producten krijgen vooral de hackers inzage in je code. Ik ben ervan overtuigd dat zowat elke softwareleverancier al zulke hackers op bezoek heeft gehad. Als je de code voor iedereen beschikbaar maakt, krijg je tenminste ook goed advies van de gemeenschap over hoe je deze hackers een hak kunt zetten."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-08T00:00:00.000Z Stef Gyssels
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.