Rijksuniversiteit Groningen vertegenwoordigt Nederland bij WK Programmeren

Programmmeren voor Nederland

Drie studenten van de Rijksuniversiteit Groningen nemen deze week deel aan het WK Programmeren in Hollywood. Teun Koeman, Mathijs Vogelzang en Phebo Wibbens moeten samen tien problemen kraken.

  
Mathijs Vogelzang (midden) is de programmeur van het team. Phebo Wibbens (links) is de wiskundige en Teun Koeman leest de opgaven, bereidt ze voor en lost de bugs op als die uit de geschreven programma's komen.
Het team won vorig jaar november de voorrondes van de regio Noordwest-Europa en verzekerde zich daarmee van een plaats in de finale. Een Zweeds team werd tweede en treedt ook aan in Hollywood. In totaal doen er zeventig teams uit 25 landen mee aan de finale.
Mathijs Vogelzang: "Twee jaar geleden hebben we in Vancouver meegedaan aan het WK Programmeren, dus we weten wel hoe het evenement in zijn werk gaat. We verwachten dit jaar niet zoveel, maar we hopen wel dat we bij de eerste tien eindigen. De top zit erg dicht bij elkaar, dus geluk speelt een grote rol. Wij moeten wel heel erg veel geluk hebben, willen we het WK winnen."

Onmogelijke opgaven

De teams krijgen tussen de acht en tien complexe problemen voorgelegd die ze binnen vijf uur op moeten lossen via wiskundige modellen of trucs uit de toverdoos van de informatica. Vervolgens moet er een computerprogramma (in C of Java) geschreven worden dat de uiteindelijke opgave maakt. Voor iedere foutieve oplossing krijgen de teams een tijdstraf. Vogelzang: "Meestal zitten er één of twee makkelijke opgaven bij die je in een kwartier kunt oplossen. Dan heb je een aantal moeilijke waar je ongeveer een uur mee bezig bent, en er zitten ook altijd één of twee onmogelijke opgaven bij die alleen door de slimste programmeurs kunnen worden gemaakt."
De RuG-studenten hebben de afgelopen jaren gewerkt aan een map met kant-en-klare oplossingen voor problemen die vaak voorkomen. Ter voorbereiding op het WK hebben ze deze map flink uitgebreid. "Het scheelt enorm als je al kant-en-klare code hebt, of dat je het ter plekke nog moet gaan bedenken", aldus Vogelzang. "Daarnaast is er op internet een aantal sites waar je opgaven kunt krijgen waarmee je kunt oefenen en die je kunt laten beoordelen door een jury. Daar zijn we de afgelopen tijd ook erg druk mee geweest."
Het evenement vindt zijn oorsprong in een wedstrijd die in 1970 in Texas werd gehouden. Die werd uitgebreid tot een wereldwijde wedstrijd waarvan de finales voor het eerst in 1977 werden gehouden. Het aantal deelnemers is de afgelopen jaren toegenomen tot ruim 23 duizend studenten van meer dan 1329 universiteiten in 68 landen.

 
Kim Loohuis

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-28T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.