'Ik heb wel iets van een nerd'

Mark Vink, programmeur

"Ik ben het contact met de buitenwereld nog niet kwijt hoor", zegt Mark Vink. "Maar ik heb wel iets van een 'nerd'. Hoewel ik vaak de hele dag achter de pc zit, kan ik het niet laten om er 's avonds thuis ook nog eens wat te klungelen. Alleen doe ik dan wel dingen waar overdag geen tijd voor is. Spelletjes, internet, noem maar op. Ik ben nu bezig een pokerprogramma te ontwikkelen. Misschien is dat nerderig, maar ik vind het gewoon leuk om te doen."

Op een afgeronde studie kan de 22-jarige Assendelver niet bogen. Na twee jaar hield hij wiskunde aan de universiteit van Groningen voor gezien. "Het werd na een tijdje zo gortdroog dat ik het niet meer zag zitten. Ik heb de knoop doorgehakt en ben op de computerafdeling van een kantoorboekhandel gaan werken. Tot mijn verrassing werd ik een jaar later benaderd door de directeur van RealData Systems. Of ik misschien een programmeursfunctie bij zijn bedrijf ambieerde."
Hoewel Vink geen uitgesproken programmeerervaring had, zei hij volmondig ja tegen het aanbod. "Misschien was het naïef, maar ik had er alle vertrouwen in dat het me wel zou lukken. Ik ben van jongsaf aan met computers in de weer geweest. Daarbij weet ik dat ik snel leer en ook snel nieuwe dingen kan toepassen. Om mezelf goed voor te bereiden ben ik direct in de boeken gedoken, om alvast de nodige basisbeginselen onder de knie te krijgen. En eenmaal on the job, kon ik terugvallen op de kennis van mijn collega's."
 
Hocus pocus
RealData Systems ontwerpt en produceert databasetoepassingen voor een klantenkring die varieert van dierenasiels tot en met horeca-ondernemingen. Mark: "Dat is het leuke van het werken hier. Je maakt heel concrete toepassingen voor mensen in allerlei bedrijfstakken. Er hangt vaak een soort wazige mist over de IT, alsof het om iets mystieks zou gaan. Maar in feite ben je meer met mensen dan met computers bezig. Mensen die daarmee onbekend zijn, kijken er vaak wat vreemd tegenaan. Ik zie dat wel eens bij stagaires. Die komen dan binnen met zo'n houding van 'wat doen jullie hier nou eigenlijk'. Na een tijdje merken ze dat het geen hocus pocus is, maar gewoon werk. Heel praktisch werk."
Mark is, ondanks de drukte, zeer te spreken over de werksfeer bij RealData. "Het gaat hier lekker informeel toe. Af en toe kijken hoe ver je kan gaan met een plagerijtje bij een collega. Maar nooit gemeen. Verder is het ook zo dat alles gezegd kan worden, ook als dingen niet goed gaan en dat vind ik heel prettig."
In zijn vrije tijd is de computer, als gezegd, geen taboe voor Vink. Maar soms moet de pc wijken voor een partijtje squash of schaken. Mark: "Wat ik echter het liefste doe is duiken. Als het weer het ook maar enigszins toe laat ga ik met mijn broer naar Vinkeveen of 't Twiske om te duiken. Vorig jaar zijn we zelfs naar de Maladiven geweest. Helemaal top. Wat je daar aan leven en koralen onder water ziet, ongelooflijk. Het is jammer dat zo'n reis zo duur is, anders wist ik het wel!"

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-30T00:00:00.000Z Jeroen (e.a.) Te Loo