Microsofts Visual J++ ketent Java

Gesteund door gebruikersgroep, verklaart getergd Sun oorlog

Microsoft blijft programmeertaal annex besturingssysteem Java van Sun Microsystems dwarsbomen. Vorige week lanceerde het softwarebedrijf van Bill Gates bèta-versie 6.0 van Visual J++, de meest gebruikte Java-tool op de markt. De nieuwe Microsoft-technologie is "geoptimaliseerd voor het Windows-besturingssysteem", aldus Todd Nielsen, Java-evangelist bij de softwaregigant.

De verbeteringen in versie 6 van Visual J++ omvatten ondermeer een nieuwe en snellere Java virtuele machine en nieuwe Windows Foundation Classes. Het is nog onbekend of Microsoft voldoet aan de specificaties van Java die zijn vastgelegd in de licentievoorwaarden van Sun. In het licht van de rechtszaken tussen de twee aartsrivalen wacht de industrie gespannen af of Microsoft het Java-logo aan de nieuwe versie van Visual J++ gaat verbinden. Waarschijnlijk komt de uiteindelijke versie van Visual J++ pas in de tweede helft van dit jaar uit.

Furieus

Suns directeur Edward Zander reageerde furieus en noemt dit: "een manier om weer een veelbelovende technologie aan het Windows-platform vast te ketenen. Microsoft dwingt gebruikers en ontwikkelaars weer eens in het gareel". De topman weet zich in zijn oorlogsverklaring gesteund door de internationale gebruikersgroep Java Lobby. Zander zei dat zijn bedrijf een CD-rom uit zal brengen met een officiële Java virtual machine voor Windows-computers. Deze 'goedgekeurde' software lanceert Sun volgende week op zijn Java One ontwikkelaarsconferentie in San Francisco.
Het bedrijf heeft een veelbesproken rechtszaak tegen Microsoft lopen over het niet volgens licentie toepassen van Java in versie 4 van de Internet Explorer. Het bedrijf van Bill Gates spande vervolgens een tegen-geding aan wegens contractbreuk; Sun zou niet de beloofde technologie leveren. Microsoft lijkt deze hele strijd te negeren door nieuwe Java-producten te lanceren, die volgens de tegenpartij weer niet door de beugel kunnen.

Ontkenning

Microsoft ontkent echter Sun te willen tarten door deze programmatuur uit te brengen voordat er een oplossing is gevonden voor dit juridische geschil. Het tegendeel lijkt bewezen door het feit dat Visual J++ nog steeds alleen versie 1.1 van Suns Java Developers Kit (JDK) ondersteunt. De nieuwste versie 1.2 van de JDK bevat bepaalde basistechnieken die Microsoft niet ondersteunt in zijn producten en dat is het kernpunt van Suns juridische aanval. Bovendien ondersteunt Visual J++ ook niet de Java Foundation Classes en de Enterprise Java Beans van Sun.
Verder bevat het nieuwe ontwikkelaarspakket ook extra ondersteuning voor Microsofts eigen J/Direct-interfaces die 32-bits Windows-code aanroepen. "Onze technologie is op het Windows-platform beter. Moeten wij gebruikers en ontwikkelaars een lager prestatieniveau bieden, omdat Sun dat wil?", vraagt Microsoft-manager Nielsen zich hardop af. De directeur ontwikkelaarsrelaties benadrukt eens te meer dat zijn bedrijf niet gelooft in het Java-credo: 'Write once, run anywhere'.

Mac OS

Ondertussen werkt Apple Computer, lange tijd fel tegenstander van alles wat Microsoft was, mee aan de pogingen van Bill Gates om Java vast te leggen. Apple toonde vorig jaar op de Macworld Expo in Boston al een voorproefje van een geoptimaliseerde Java virtual machine voor het Mac OS 8. Deze bevatte specifieke mogelijkheden voor het nieuwste Macintosh-besturingssysteem, die niet beschikbaar zijn voor algemene Java-applicaties.
Deze richting is nu definitief ingeslagen door een alliantie met Microsoft om "Java-applicaties op het Windows- en Macintosh-platform samen te brengen", aldus de officiële verklaring. Om dit te bereiken, ontwikkelen de twee computerfirma's een nieuwe virtual machine voor het Mac OS. Deze wordt gebaseerd op Apple's Mac OS Runtime voor Java en Microsofts besturingssysteem-specifieke J/Direct-technologie.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.