Tweede ronde voor softwarepatentwet

Denemarken en Nederland roepen ministers ter verantwoording

Het Europese wetsontwerp voor softwarepatenten is begonnen aan de tweede ronde. Geheel onverwacht maakten de Raad van Ministers van Economische Zaken in Brussel afgelopen maandag een eind aan het gesteggel over het eerste concept. Parlementen en ministers in Denemarken en Nederland reageerden fel.

De tweede gang, waarin Europarlement en Ministerraad het met elkaar eens moeten worden over het omstreden wetsvoorstel, begint niet onder een gunstig gesternte. De formele afsluiting van de eerste ronde verraste vele politici en lobbyisten.
De Economie-ministers keurden het eerste concept van het patentwetsvoorstel maandag formeel goed. Denemarken deed nog een halfslachtige poging de discussie te heropenen, maar staakte dat na een protest van EU-voorzitter Luxemburg.
Dat een-tweetje zorgde voor een verrassende wending. Het Deense parlement had de minister eind vorige week gevraagd het onderwerp van de agenda te halen, en pas daarna te verzoeken om een nieuwe discussie. Dat er nu niet is verzocht om het punt van de agenda te halen, "is teleurstellend", aldus Anne Grete Holmsgaard, kamerlid voor de Deense socialisten. Ze weet daags na de goedkeuring nog niet of het nu de fout is van haar minister of van Luxemburg. "Hij mag het hier komen uitleggen."

Geluidsband

Behalve het Deense parlement spelt ook het Europees Parlement (EP) de gebeurtenissen. Het vroeg de EU-voorzitter om een volledig uitgetypt verslag van de geluidsband van de ministerraad. Net als het Deense parlement had het EP verzocht om een herstart van de discussie.
Ook in Nederland reageerden Kamerleden onthutst. "Het is een diepe schande", vindt Kees Vendrik (Groen Links). We zijn besodemieterd door Economische Zaken." Hij en Ada Gerkens (SP) gingen, enkele uren na het sluiten van deze editie van Computable, in debat met staatssecretaris Karien van Gennip. Gerkens: "EZ heeft fouten gemaakt. En volgens mij is de zaak onderling geregeld." Martijn van Dam (PvdA) vind de formele goedkeuring 'bedroevend'. Veel verwacht hij niet van nog een debat met de minister. "We balen ervan, maar het is niet anders. Het is nu weer de beurt aan het Europees Parlement."
Een woordvoerster van Economische Zaken hield dinsdagmorgen vol dat de verschillende moties van de Tweede Kamer met de formele goedkeuring zijn uitgevoerd. "Je kunt filosoferen over wat er gebeurd zou zijn als Denemarken de discussie wel had heropend. Dan was er weer maandenlang niets gebeurd. Nu kan er tenminste eindelijk over de inhoud van het voorstel gediscussieerd worden." Volgens de woordvoerster is minister Brinkhorst er gelukkig mee dat de Luxemburgse voorzitter het onderwerp als A-item liet staan.
Het wetsvoorstel voor met software geïmplementeerde uitvindingen is omstreden. Vooral kleine en middelgrote softwareontwikkelaars vrezen dat de regels te ruim zijn geformuleerd. Triviale patenten belemmeren hun werk en resulteren in kostbare juridische procedures. Voorstanders van het wetsvoorstel willen hun intellectuele eigendommen in heel Europa met dezelfde regels beschermen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-11T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.