Scherpere regels voor softwarepatent

Kamermeerderheid wil Europese toets tegen triviale octrooien

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de regels aanscherpen voor het verkrijgen van octrooien op software. Brancheorganisaties Fenit en de Vosn moeten criteria aanleveren die voorkomen dat onzinnige patenten worden verleend. Slagen de twee, dan wil de Tweede Kamer het Europees verbod op softwarepatenten opheffen.

De wens tot het aanscherpen van de regels voor softwarepatenten wordt geuit door regeringspartijen Pvda en VVD. Pvda-Tweedekamerlid Rik Hindriks meldt dit een dag na de ontmoeting tussen de Tweede Kamer en de belangenbehartigers Fenit (Federatie van Nederlandse Ondernemingen in de Informatietechnologie) en Vosn (Vereniging Open Source Nederland).
Het parlement wil met de scherpere regels voor het verkrijgen van softwarepatenten stimuleren dat bedrijven investeren in ontwikkeling. Hindriks stoort zich eraan dat veel nieuwe software uit de VS afkomstig is. "Nederland loopt in het ontwikkelen van programma's duidelijk achter." Nederlandse bedrijven zijn volgens hem huiverig voor het doen van forse investeringen, omdat ze hun uitvindingen niet goed kunnen beschermen. Reden voor de Tweede Kamer te pleiten voor het schrappen van het verbod op softwarepatenten.

Triviale patenten

Tegelijkertijd wil hij ontwikkelaars vrijwaren van juridische strijd om allerlei triviale patenten. Hindriks is ervan overtuigd dat de huidige regels die bescherming niet bieden. De meeste octrooien op software zijn volgens hem afgegeven na 1995, toen de trivialiteitstoets uit de octrooiwet is gehaald. "Slagen we er niet in onzinnige octrooien tegen te houden, dan moet het verbod op patenten op computerprogramma's blijven bestaan."
Het is volgens hem nu aan staatssecretaris van Economische Zaken Gerrit Ybema om er in Europa voor te zorgen dat triviale patenten onmogelijk worden. "Slagen Fenit en Vosn erin die te formuleren, dan levert Nederland een belangrijke bijdrage aan de octrooiwetgeving."
De onderhandelaar voor de Vosn, Luuk van Dijk, is in zijn nopjes met het standpunt van de Tweede Kamerleden. "Patentbureaus maakten er totnogtoe een zooitje van." Hij wil de criteria zo scherp maken dat geen een van de tienduizend softwarepatenten verzameld door de Duitse Federation for a Free Informational Infrastructure kan worden toegestaan. "Als bijvoorbeeld het patent op 'multi-tasking' van IBM het haalt, dan heeft wat ons betreft de hele exercitie geen zin."
Peter van Schelven, patent-deskundige voor de Fenit, vindt het schrappen van het verbod op software-patenten niet meer dan het bijstellen van regels die toch al tijden omzeild worden. De trivialiteitstoets waar Hindriks en Van Dijk over reppen, is volgens hem niets nieuws. Wel wil hij samenwerken met de Vosn om regels op te stellen die de nieuwheid van programma's moeten vaststellen. "De Fenit is geen voorstander van triviale octrooien."
 
 
Stimuleren
De Vosn heeft als doel het gebruik te stimuleren van de ontwikkeling en het gebruik van open source code - computer-programmatuur waarvan de broncode openbaar is en vrijelijk gebruikt kan worden. Bij de vereniging, iets meer dan een jaar geleden opgericht, sloten zich totnogtoe dertig bedrijven aan, waaronder grote als IBM, Hewlett-Packard, Cap Gemini en kleinere als Stone IT, Bitwizard, Snow, Le Reseau en Murphy Software.
 
Besluitvorming
De Federatie van Nederlandse ondernemingen in de Informatietechnologie (Fenit) wil de politieke en maatschappelijke belangen behartigen van hardware- en softwarebedrijven en ict-dienstverleners die zich bij de federatie aansluiten. De federatie borduurt sinds 1996 voort op het werk van de twee voorlopers Cosso en Vifka Informatica. Onder de ruim 249 leden: IBM, Getronics, Hewlett-Packard en Cap Gemini. Van de kleinere bedrijven die lid zijn van de Vosn is er geen een lid van de Fenit.
 
Top 5 Patenthouders


BedrijfAantal patenten
1IBM (US)1842
2CANON KK (JP)1364
3SIEMENS AG (DE)1104
4SONY CORP (JP)1069
5NIPPON ELECTRIC CO (JP)874

(bron: Federation for a Free Informational Infrastructure)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-23T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.