Microsoft ontkent met Cool aan 'eigen Java' te werken

De object-georiënteerde programmeertechnologie Cool is volgens softwareleverancier Microsoft geen alternatief voor Sun Microsystems' Java. "Het is zelfs geen product of een plan voor een product", zegt Jos Stassen, productmanager ontwikkelhulpmiddelen bij Microsoft Nederland.

"Cool is een verkenning door onze ontwikkelaars die intern discussiëren over toekomstige softwaretools. Het valt onder een overlegplatform, en daarvan zijn er veel binnen Microsoft." Stassen ontkent met klem dat de softwareleverancier onder de naam Cool een eigen object-programmeertaal ontwikkelt voor Internet en netwerken. "Er is geen Cool-code en niemand werkt daar nu aan. Bovendien bestaat er absoluut geen relatie met Java en Visual J++." Amerikaanse woordvoerders benadrukken dat het softwarebedrijf de verdere ontwikkeling van zijn Java-producten niet stilzet.

Uitbreidingen

"Cool kwam in oktober vorig jaar wat concreter naar buiten toen we in de Verenigde Staten een demonstratie gaven van een set attributen voor Visual Studio. Die uitbreidingen voor onze ontwikkelsoftware zijn gebaseerd op Com+ dat in Windows 2000 is verwerkt", vertelt Stassen. "Een Com+-object is ook wel te maken door iets in programmeertaal C te krassen, maar dat moet makkelijker kunnen." Binnen Microsoft is nu een felle strijd gaande over de te volgen koers. De divisie voor ontwikkelhulpmiddelen zou de voorkeur aan een geheel nieuwe programmeertaal geven. Een groep hogere managers en oudgedienden onder leiding van David Vaskevitch, vice-president van de Distributed Applications Platform-divisie, ziet meer heil in een verbeterd C++ en eventueel een uitgebreid Visual J.

Java-achtig

Vorige week kwam Cool meer in de aandacht doordat Microsoft enkele externe ontwikkelaars naar hun mening over de technologie had gevraagd, verklaart productmanager Michael Risse. Dit leidde volgens hem tot de berichten over een Java-alternatief, voor het geval Microsoft de Java-rechtszaak zou verliezen. Rechter Ronald Whyte heeft inmiddels wel bepaald dat de zijn voorlopige uitspraak Microsoft niet verbiedt zelf Java-achtige technologie te ontwikkelen. Whyte verhelderde deze kwestie op verzoek van Microsoft.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker