Microsoft overweegt eigen Java-alternatief

'Cool' vereenvoudigt object-georiënteerd programmeren

Microsoft werkt aan een object-georiënteerde technologie met de codenaam Cool (C++ Object Oriented Language) die zou kunnen dienen als alternatief voor Sun Microsystems' Java. Hardnekkige berichten doen de ronde dat Microsoft overweegt verdere ontwikkeling van zijn Visual J++-software te staken. Het bedrijf zelf ontkent dit.

Woordvoerders van de softwareleverancier waarschuwen wel dat de uitkomst van de lopende rechtszaak tussen Microsoft en Sun over de puurheid van Java 'innovatie' rondom die programmeertaal in gevaar kan brengen. "Java is gebonden aan behoorlijke restricties. Bovendien is het nogal onzeker hoe een softwarebedrijf met die taal kan innoveren, of dat nu met onze ontwikkeltools gebeurt of niet", zegt Greg Leake, productmanager voor Visual Studio bij Microsoft. "Dit hangt allemaal af van de rechtszaak."

Eenvoudiger

Leake meldt dat zijn bedrijf voor diens volgende generatie ontwikkelsoftware een Java-achtig ontwikkelmodel bouwt met de codenaam Cool. "Dit maakt programmeren in C++ makkelijker. Wij vinden de Java-taal aantrekkelijk omdat het eenvoudig is, eenvoudiger nog dan C++. Maar we kunnen de aantrekkelijke kanten van C++ combineren met een makkelijker model." Binnen het softwarebedrijf zijn de meningen overigens nog verdeeld over het oppeppen van C++ versus het ontwikkelen van een geheel nieuwe taal.
Microsoft benadrukt echter dat het Cool niet ziet als alternatief voor Java. "Wij onderzoeken de mogelijkheid van een taal die betere ondersteuning voor Internet en netwerken biedt", zegt Michael Risse, productmanager voor ontwikkeltools bij Microsoft. Het is nog onduidelijk of Cool op meerdere platformen moet functioneren, zoals bij Java het geval is.

Windows 2000

Het Cool-model is afhankelijk van het toekomstige Com+ dat uitkomt in het aanstaande Windows 2000. Dat besturingssysteem moet eind dit jaar op de markt verschijnen. Microsoft werkte al aan Cool voordat het in 1996 een licentie nam op Suns Java. De noodzaak van een Java-alternatief voor Microsoft, is echter vergroot door de voor Sun gunstige wending die het juridische geschil tussen de twee softwarebedrijven heeft genomen. "Microsoft had oorspronkelijk twee opties: zelf bouwen of in licentie nemen", zegt analist Rob Enderle van onderzoeksbureau Giga Information Group. "Het is nu behoorlijk waarschijnlijk dat ze terugkomen op die beslissing."

Weinig heil

Analisten zien weinig heil in het nu nog omruilen van Java voor een geheel nieuw object-model. "Het scheppen van een pseudo-C++ of een andere makkelijke object-georiënteerde programmeertaal zou een ramp zijn. Er is simpelweg teveel steun voor en ondersteuning van Java. Microsoft kan mensen daar niet meer van af brengen", meent analist Dave Kelly van onderzoeksbureau de Hurwitz Group. Collega Phil Costa van Giga Information Group, onderschrijft dit standpunt. "Microsoft moet zijn stappen goed afwegen, anders loopt het gevaar zijn grote klanten van zich te vervreemden. Ons onderzoek wijst namelijk uit dat grote bedrijven zeer geïnteresseerd zijn in Java."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.