Borland paait .Net-ontwikkelaars

Overnames maken gereedschapkist Java compleet

Het Californische Borland Software werkt aan een volledige management- en ontwerpsuite voor Microsofts antwoord op Java. Die softwaregigant krijgt zo contact met de drie miljoen ontwikkelaars die met andere Borland-gereedschappen werken. Het is een van de gronden voor de overnamegeruchten rondom de twee.

Java-gereedschap
De overnames vorig jaar van Togethersoft en Starbase moeten deze maand het eerste tastbare resultaat opleveren voor de Java-ontwikkeltools. Borland wil de ontwerp- en beheerfuncties toevoegen waarmee de twee overgenomen bedrijven bekend werden. Daarna wil het de pakketten ook integreren in de .Net-ontwikkelomgeving.
Met de overname is wat de topman van de nieuwe Togerhersoft-divisie Tony de la Lama betreft de set van Java-ontwikkelgereedschappen compleet. Borland kan nu pakketten bieden voor definiëring, ontwerp, ontwikkeling, testen en inzetten van software.
Het verbindende pakket is afkomstig van Starteam. "Het is nooit af, maar we kunnen nu de volledige applicatie-ontwikkelcirkel aan." Nog geen maand na de overname is de Together Jbuilder edition, de integratie van Togethersoft en Borland geleverd.
Volgens De la Lama werken ontwikkelaars graag met gereedschappen die bijhoudt of de geschreven code nog past bij het oorspronkelijke ontwerp. De projectmanagers willen daarnaast de code kunnen analyseren; weten ze voldoet aan bepaalde stijlvoorschriften of standaardeisen. Ook willen ze controlemechanismen om te zien of bijvoorbeeld het commentaar bij de programmeercode afdoende is.
Het eerste gereedschap voor .Net brengt Borland deze zomer op de markt: een ontwerp- en ontwikkeltool. Het concentreert zich op het ondersteunen van applicaties geschreven in Microsofts taal C#.
Jason Vokes, productmanager voor Borland Europa, meldt trots dat zijn bedrijf als eerste bij Microsoft een licentie wist te krijgen voor de .Net ontwikkelset SDK. "Ze hebben hun kroonjuwelen aan ons toevertrouwd."

Woestijnslang

De .Net-IDE (integrated development environment, een compiler, een debugger en een editor), het eerste onderdeel van de .Net Borland-ontwikkelgereedschappen, draagt voorlopig de naam Sidewinder, naar de woestijnslang. Borland wil Sidewinder binnenkort in een proefversie (bèta) uitbrengen.
Vokes claimt dat werken met de .Net-IDE voor gebruikers een aangename ervaring is. "Het gedrag ervan is flitsend. Het verenigt het mooiste uit Jbuilder en Delphi." Gebruikers van Delphi 7 kunnen een opwaardering tegemoet zien die de .Net mogelijkheden van het ontwikkelgereedschap uitbreidt. Hij noemt Borland de laatste onafhankelijke verkoper van ontwikkelgereedschap voor Java en .Net. "We waren het derde bedrijf dat de Java-ontwikkelset in licentie nam. Met .Net zijn we de eerste."

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-14T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.