Patstelling in ontwikkeling softwarepatent

Europese Commissie wil geen nieuwe ontwerpwet,maar Parlement juist wel

De Europese Commissie wil niet opnieuw beginnen met de ontwerpwet voor een Europees softwareoctrooi. Het Europees Parlement lijkt er wel voorstander van. De beslissing valt komende week.

De cruciale dag is 17 februari. Tegenstanders van het huidige wetsvoorstel rekenen erop dat die dag officieel om de herstart wordt gevraagd. Het verzoek komt uit de Juridische Commissie van het EP. Dat diende vorige week een vrijwel unanieme motie daartoe in, onder meer gesteund door de drie Nederlandse EP'ers in die commissie (Pvda, CDA en VVD).
Diezelfde dag echter buigen de Europese ministers van Economische Zaken zich over het wetsontwerp. Of Polen opnieuw dwars gaat liggen, is onaannemelijk. Het land schond reeds twee maal de ongeschreven regel dat een formeel agenda-punt niet van de agenda wordt gehaald. De Duitse krant Die Zeit citeert een Poolse diplomaat, die stelt dat binnen enkele dagen de toelichting op het wetsvoorstel klaar is. Polen gebruikte het ontbreken van die annex als excuus.

Imagodeuk

Eurocommissaris Charlie McCreevy vindt dat het Poolse verzet het vertrouwen in de Europese regels beschadigt. Ook het innovatief imago van de EU loopt erdoor een deuk op, vindt hij.
De tegenstanders van het huidige wetsontwerp maken zich klaar om op 17 februari te demonstreren in Brussel. Dieter van Uytvanck, een van de actieve tegenstanders van het huidig wetsvoorstel, hoopt dat de Commissie de procedure herstart. "Alleen de Commissie kan de botsing tussen EP en ministers voorkomen."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-11T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.