UML nog niet klaar voor grote projecten

Onderzoeksbureau Ovum adviseert systeemontwikkelaars de Unified Modelling Language (UML) nog niet te gebruiken in grootschalige en bedrijfskritische projecten.

UML is een standaardtaal voor objectgeoriënteerde analyse en ontwerp van informatiesystemen, ontwikkeld door toolleverancier Rational. Het onderzoeksbureau voorziet echter wel dat UML in de toekomst de standaard modelleertaal wordt. Daarom moeten bedrijven overwegen voor kleinschalige projecten UML toe te passen, zeker als ze momenteel minder krachtige objectgeoriënteerde modelleertalen gebruiken als OMT, OOSE of Booch.
Rational heeft de belangrijkste partijen op het gebied van applicatie-ontwikkeling inclusief Microsoft achter de UML-taal weten te scharen. Daarom verwacht Ovum dat het een de facto-standaard wordt. Hoewel Ovum-analist Mike Budd meent dat UML nog niet volwassen genoeg is, ziet hij wel vooruitgang: "UML biedt beperkte maar groeiende ondersteuning voor het met meerdere ontwikkelaars modelleren van gedistribueerde systemen. Men herkent ook dat CASE-diagrammen makkelijk met eindgebruikers moet kunnen evalueren. UML staat ontwikkelaars namelijk toe om zelf meer betekenisvolle symbolen te creëren."

Kritiek

Ondanks de vooruitgang, heeft Ovum zes punten van kritiek. Ten eerste kunnen met UML geen complete applicaties gespecificeerd worden. Ten tweede meent Ovum dat de taal complexer is dan nodig: "Indien UML was afgeleid van gespecificeerde behoeften, en niet voortkomt uit bestaande methoden en programmeertalen, was de resulterende taal eenvoudiger en schoner geweest." Het derde kritiekpunt heeft betrekking op het gebrek aan intuïtiviteit van de gebruikte symbolen. Als vierde noemt Ovum het gebrek van specifieke ondersteuning van code-generatie. Incomplete ondersteuning van real time en beveiligingskritische systemen zijn het vijfde punt. Ten slotte merkt Ovum op dat UML nog instabiel is. De taal is in ontwikkeling, wordt volwassen en verandert dus nog.  RV
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-30T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.