Hekkensluiter Progress integreert ontwikkelomgevingen

UAA moet infrastructuur aan elkaar knopen

Progress heeft de eerste stap gezet in het realiseren van de Universal Application Architecture (UAA), zijn nieuwe visie op IT-architecturen. Daarin integreert het de nieuwe versies van Webspeed (3.0) en Progress (9.0). Het nieuwe product, codenaam Skywalker, wordt in de tweede helft van dit jaar gerealiseerd; in 1990 volgt de Java-omgeving Apptivity en de testtool Protospeed.

De UAA is gebaseerd op Corba en het hart ervan bestaat uit business logic: de regels en principes die de bedrijfsvoering beschrijven. Vanuit dit hart voorziet Progress onafhankelijke interfaces naar databases, applicaties en client-machines. Het softwarebedrijf is één van de laatste technologieleveranciers die hun architectuurvisie ontplooien. Microsoft heeft reeds zijn DNA, Oracle koestert zijn NCA en IBM predikt zijn CBA. Met de producten die de architectuur implementeren, loopt Progress echter niet achter. Met het integreren van al zijn producten op basis van Corba, zijn vooruitstrevende Java-tool en de geplande interfaces met Active X-componenten concurreert Progress op technologisch gebied met de marktleiders.

Java-software

De in de ontwikkelomgeving ingebedde database van Progress 9.0, die medio 1998 met Skywalker uitkomt, werkt met een nieuw opslagprincipe, heeft verbeterde query-optimalisatie en ondersteunt triggers en stored procedures in Java. Rick Reidy, verantwoordelijk voor de ontwikkeltools van Progress, noemt de ondersteuning van Java-stored procedures een voorwaarde voor het succes van Java als programmeertaal voor bedrijfsapplicaties. "Over twee jaar ontwikkelen de meeste organisaties bedrijfssoftware in Java en over tien jaar worden de meeste applicaties in Java geschreven", aldus Reidy. Objectrelationele databases, waar alle leveranciers behalve Progress het afgelopen jaar mee geschermd hebben, leveren volgens hem nauwelijks oplossingen voor bedrijfsproblemen.
Progress verwacht veel van de gekochte Java-ontwikkelomgeving Apptivity, volgens Reidy het enige product waarmee volwassen Java-applicaties gebouwd kunnen worden. Partners en andere gebruikers kunnen met in de Progress-visie kiezen of ze een applicatie-component in de Progress-4GL of in Java willen ontwikkelen. Het is ook mogelijk software van andere leveranciers kunnen in te passen.

Oplossing versus techniek

"Alle database- en toolleveranciers zitten momenteel in de problemen. De financiële wereld komt erachter dat bedrijven oplossingen willen hebben en niet zitten te wachten op technologie", aldus Reidy. Daarom draaien volgens hem bedrijven als Informix, Sybase en sinds kort zelfs Oracle niet al te best. Financieel claimt Progress beter te presteren dan zijn concurrenten in de databasewereld. "Applicatieleveranciers zoals SAP en Baan leveren voor bedrijven toegevoegde waarde. Ook systeemintegrators leveren hieraan een belangrijke bijdrage. Bedrijven in deze sectoren groeien tussen de 10 en de 35 procent per jaar", aldus Reidy. Progress profileert zich als leverancier van oplossingen. Samen met zijn partners levert Progress applicaties en verklaart daarmee zijn succes ten opzichte van zijn concurrenten op het gebied van databases en tools. "Onze echte concurrenten zijn softwareleveranciers als SAP, Baan en Peoplesoft", besluit Reidy.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-30T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.