Visual Basic belangrijkste gereedschap voor databank en -applicatie

Databases: vooral Oracle en Microsoft

Bedrijven kiezen in Nederland vooral voor databases van leveranciers Oracle en Microsoft. Voor het ontwikkelen van toepassingen op die databases wordt meestal Microsofts Visual Basic gebruikt. Dat blijkt uit gegevens van ict-onderzoeksbureau Marketcap.

Het percentage bedrijven dat een database van Oracle of Microsoft SQL Server gebruikt ontloopt elkaar nauwelijks, constateert Marketcap. Van de ruim tienduizend bedrijven of bedrijfsvestigingen met meer dan vijftig medewerkers gebruikt 30,1 procent Oracle, en 28,4 Microsoft SQL.
Gerekend naar het aantal gebruikers op die databases (installed base) heeft Oracle met 40 procent het grootste martkaandeel. Microsoft heeft zo bekeken een marktaandeel van 25 procent. IBM's DB2 staat op de derde plaats, blijkt uit de cijfers, die dateren uit augustus vorig jaar.
Hoe groter het aantal ict-medewerkers, des te meer kans dat een Oracle-database wordt gebruikt, concludeert Marketcap. Een op de twee bedrijven met tien ict'ers in dienst gebruikt Oracle. Van de tien bedrijven met een ict-afdeling van vijftig man of meer gebruiken er zeven een database van deze leverancier. Van de bedrijven met zo'n grote ict-afdeling gebruiken er 'slechts' vier van de tien Microsoft.

Bouw- en transportsector

Markectcap ziet Oracle vooral in de sectoren overheid en in de ict, minder in de bouw- of transportsector. De Microsoft-database wordt ook veel toegepast in de ict-sector, en minder in de bouw-, transport- en overheidsectoren. DB2 is veel aanwezig in de sectoren handel en overheid, maar weer minder onderwijs en gezondheidszorg.
De volgende drie veelgebruikte databases zijn die van Progress, Sybase en Informix. Het onderzoeksbureau treft Progress veel aan in het onderwijs en in de zorgsector. Sybase lijkt daarentegen meer toegepast te worden in de financiële sector, en Informix in de ict.
Marketcap bekeek ook welke gereedschappen en welk content managent systeem worden gehanteerd in combinatie met de databases en de applicaties die daarvan gebruik maken. In deze rangschikking (zie tabel) is Microsoft dominant. Gemiddeld passen automatiseerders bij een op de vijf databases Visual Basic toe.
Oracle slaagt er volgens deze cijfers niet goed in de eigen gereedschappen te promoten. Designer, Developer of 4 Gl worden elk bij slechts zo'n drie procent van de databases gebruikt. Deze 'ontrouw' ten aanzien van het dbms-gereedschap valt op. Bijna de helft van alle bedrijven met DB2 gebruikt IBM-gereedschap en een derde van alle Progress-database gebruikers past Progress 4Gl toe.
De cijfers geven ook een indruk over het gebruik van programmeertalen als Cobol en C++. Gemiddeld worden die bij vijf procent van de databases en hun toepassingen ingezet. Ontwikkelhulpmiddelen van Borland worden gemiddeld bij een kleine 5 procent van de databanken of de ermee samenhangende toepassingen gebruikt. Server-based applicatiespecialist Citrix komt gemiddeld bij zes procent van de bedrijven met databases voor.< BR> 
Marketcap
Marketcap is de opvolger van Comstruction dat vorig jaar ten onder ging. Volgens ict-analist Alfred den Besten, medeoprichter van beide bedrijven, gebeurde dat omdat een van de aandeelhouders de winst 'afroomde'. Net als Comstruction gebruikt Marketcap als bron voor de rapporten de gegevens van het Belgische Computer Profile; nu tevens aandeelhouder van Marketcap. Het Belgische bedrijf belt regelmatig alle bedrijven met meer dan vijftig medewerkers in Nederland, België en Luxemburg. Het weet van zo'n tienduizend bedrijven en -vestigingen in Nederland welke ict-systemen in gebruik zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-30T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.