IBM zet zinnen op Java en TCP/IP

RPG en SNA vrijwel verdwenen uit AS/400-platform

IBM heeft de ontwikkeltaal RPG nog niet geheel doodverklaard, maar voor nieuwe AS/400-applicaties richt het bedrijf toch al zijn pijlen op Java. Voor de AS/400 heeft bovendien SNA als communicatieprotocol afgedaan. Ten gunste van TCP/IP.

Op 9 februari annonceert IBM officieel nieuwe modellen in de AS/400-serie. Ook worden dan enkele nieuwe softwareproducten aangekondigd. Het bedrijf gunde de Europese pers alvast een kijkje achter de schermen. Met deze vorm van openheid wil IBM iets aan zijn slechte imago doen op dit terrein. Sinds de AS/400 ruim tien jaar geleden als opvolger van de S/36 en S/38 werd geannonceerd, zijn er wereldwijd meer dan 600 duizend exemplaren van verkocht. In Nederland staan er naar schatting zesduizend. Terwijl de rest van de IT-wereld het afgelopen decennium pleitte voor open (Unix-)systemen en database-onafhankelijkheid, kent de AS/400 een eigen besturingssysteem (OS/400), dat het beste werkt met de eigen geïntegreerde database DB/2 for OS/400.

Open modellen

Ondanks het succes van deze pure 'proprietary' applicatieserver, wil IBM de machinelijn nu toch meer open maken. De nieuwe modellen die eind februari beschikbaar komen, kennen die openheid op twee manieren. In de eerste plaats is Windows NT door middel van de Netfinity-server geïntegreerd. In de tweede plaats kent de nieuwste versie van het besturingssysteem (V4 release 4) Java Virtual Machine. Deze JVM is door Sun gecertificeerd als 100 procent pure Java. IBM gokt volledig op nieuwe trends als Internet en Java. SNA heeft daarom afgedaan als communicatieprotocol voor de AS/400. Het is nu volledig TCP/IP-georiënteerd.
IBM wil de softwarehuizen ertoe bewegen uitsluitend nog Java-applicaties voor de AS/400 te schrijven. RPG zal nog wel worden ondersteund, maar als het aan IBM ligt, is het gebruik van deze ontwikkeltaal een aflopende zaak. Dat werd met zoveel worden duidelijk gemaakt op een tweedaagse bijeenkomst in Nice, waar tweeduizend IBM-ers en vertegenwoordigers van partners aanwezig waren om zich van de nieuwste ontwikkelingen rond de AS/400 op de hoogte te stellen.

Webserver

IBM positioneert de AS/400 als het belangrijkste Java-platform. Daarom ziet IBM een glorieuze toekomst weggelegd voor de AS/400 als webserver. Met een 'native' versie van Lotus Domino for AS/400 is de computerlijn ook een succesvol groupware- en e-commerce-platform. Volgens één van de IBM-zegslieden heeft de markt hierin het volste vertrouwen. Hij beweert dat 30 procent van de AS/400 computers in 1998 aan niet-AS/400-klanten is verkocht. Dat heeft IBM zo'n 500 miljoen dollar opgeleverd. En dochter Lotus 80 miljoen dollar.
Eindelijk komt IBM tegemoet aan de wens van de gebruikers om de schaalbaarheid te vergroten. De drie afzonderlijke productlijnen (AS/400 Systems (600-lijn), Servers S-lijn) en mixed-mode SB1-servers) verdwijnen. Daarvoor komt de AS/400 Server 700-serie in de plaats. De nieuwe systemen, waarvan de grootste 12 64-bit Northstar-processoren heeft, zijn maximaal vijf keer sneller dan de voorgaande modellen. De beschikbare processoren kunnen logisch worden gepartitioneerd, waardoor de werklast beter en efficiënter kan worden verdeeld.

Vroeg tijdstip

Het is volgens IBM voor het eerst dat het bedrijf zo ver voor een annoncering volledig openheid van zaken geeft. IBM heeft de naam altijd zeer geheimzinnig te doen over zijn nieuwe producten. Van die slechte naam zegt de onderneming af te willen. Het komt overigens ook zelden voor dat IBM zo vroeg in het jaar nieuwe hardware annonceert. De openheid en vroege tijdstip hebben alles te maken met het naderende jaar 2000. IBM hoopt op extra omzet van organisaties die nog het een en ander willen vernieuwen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-29T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.