Java blijft onder regie Sun

Splintergroepering afgewezen door standaardengroep

Het National Committee for Information Technology Standards (Ncits) heeft de Java-afscheidingsbeweging onder leiding van Hewlett-Packard de pas afgesneden. Deze zogenoemde Real-Time Java Working Group (Rtjwg) wil de controle over Java uit de handen van Sun wrikken.

De Working Group ontstond november vorig jaar als afsplitsing van de Real-Time Requirements Group, die onder leiding van Sun en IBM staat. Zo'n dertig bedrijven uitten daarmee hun frustratie over Suns grip op het specificatieproces voor Java-extensies en api's (application programming interface). Hewlett-Packard zegt dat de jvm (Java virtual machine) uit eigen stal, genaamd Chai, de snelste en kleinste real-time jvm is voor ingebedde apparaten. Enkele andere leden van deze alliantie zijn Microsoft, Siemens en Rockwell Collins.

Grootgebruikers

In december diende de afscheidingsgroep eigen voorstellen in voor real-time Java-extensies die afwijken van Suns plannen. Dat voorstel is nu afgewezen door de Ncits. Deze afwijzing is ondermeer ingegeven door druk van potentiële grootgebruikers, zoals het Amerikaanse ministerie van Defensie, die twee verschillende Java-versies niet willen accepteren. Afgevaardigden van Defensie kwamen vorige week bijeen voor een crisisberaad met grote Java-leveranciers, waaronder Sun, HP en IBM.
De afwijzing betekent een flinke deuk voor het streven van de Rtjwg. Die organisatie zegt echter de eigen plannen te blijven volgen, maar tevens meer samen te werken met Sun. Dat bedrijf staat de laatste tijd meer open voor werk van andere Java-ontwikkelaars. "Wij zien veel nieuwe api's ontstaan voor consumentenapparaten. Op dat gebied zullen wij echter niet de drijvende kracht zijn", zegt Jim Mitchell, vice-president Java-architectuur en technologie bij Sun.
Verder meldt Sun dat het vordering boekt in het bijleggen van de Java-geschillen met Microsoft en Hewlett-Packard. De drie bedrijven hebben vorige week uitgebreid overlegd over de uiteenlopende Java-wegen. Dit steekt opvallend af tegen het vorige week onthulde bewijs in de Java-rechtszaak tussen Sun en Microsoft. Daaruit blijkt dat Microsoft en HP zijn overeengekomen Suns Java uit de markt voor ingebedde apparaten te weren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker