Vraagtekens bij toekomst Borland

Borland, leverancier van produkten en diensten voor software-ontwikkelaars, is door ernstige financiële problemen gedwongen een aantal ontwikkelingen op een laag pitje te zetten. De Amerikaanse adviesgroep Gartner waarschuwt hiervoor in een recente nieuwsbrief. Borland gaat zich naar alle waarschijnlijkheid concentreren op nieuwe versies van Jbuilder (vroeger Latte genaamd), de visuele 'tool' voor applicatie-ontwikkeling Delphi 97 en de C++ Builder 'tools'.

Gartner vreest dat niet-strategische produkten als Dbase en Interbase minder aandacht zullen krijgen. Dit zou ten koste kunnen gaan van de verdere ontwikkeling van deze produkten.
Financieel zit Borland in zwaar weer. Over het laatste kwartaal van 1996 wordt een verlies van 16 miljoen tot 19,5 miljoen dollar verwacht op een omzet van tussen de 33 miljoen en 36 miljoen dollar. Daar komen nog buitengewone lasten bij door de overname van Open Environment en door reorganisaties. Begin vorig jaar paste Borland de strategie aan, maar het succes hiervan is uitgebleven. Nieuwe client/server- en Internet-tools zouden voor meer omzet moeten zorgen. Verder was het de bedoeling de desktopprodukten uit te bouwen.
Dit zou de inkomstendaling bij de desktopdatabase-produkten moeten compenseren. Maar dit is niet gelukt. De inkomsten uit deze software lopen sneller terug dan was verwacht, aldus Gartner. Ook de verkopen van de database-onafhankelijke ontwikkel-tool Delphi zouden volgens Gartner tegenvallen. Hetzelfde zou gelden voor de 'upgrade' naar C++ 5.0, die is uitgerust met Java-ontwikkeltools.
Ondanks de slechte gang van zaken blijft de nieuwe Borland C++ Builder een interessante aanbieding, stelt Gartner. Technologisch gezien is dit een geavanceerd produkt. Ook Delphi is een heel behoorlijke 'tool', die zeker alle aandacht verdient. Mocht Borland door een andere onderneming worden overgenomen dan blijft Delphi zeker nog 18 maanden goed te gebruiken. Ook als de nieuwe eigenaar zou verzuimen het pakket verder te ontwikkelen, blijft Delphi tot eind 1998 bruikbaar. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-17T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.