Sun consortium duwt Java een stap verder

Alliantie wil hegemonie Microsoft doorbreken

Javasoft, de divisie van Sun die is belast met het ontwikkelen en promoten van Java, heeft een conceptspecificatie geformuleerd van Enterprise Java Beans (EJB). EJB is een componentenmodel voor bedrijfsapplicaties. De technologie is ontwikkeld door Sun, in samenwerking met IBM, Netscape en Oracle. Volgens Gartner Group moet EJB de visie en de eenheid van de anti-Microsoft-coalitie demonstreren.

Sun annonceerde het componentenmodel voor Java in april 1997. De EJB is het componentenmodel voor het grafisch ontwerpen van Java-componenten aan de server-kant, terwijl 'gewone' Javabeans op de client-kant georiënteerd zijn. Naar aanleiding van opmerkingen van in totaal negentien partners werd het model verder verfijnd. Nu staat de specificatie open voor publiek commentaar. De definitieve versie van EJB 1.0 moet in het eerste kwartaal van dit jaar uitkomen. Met het platformonafhankelijke Java wil de alliantie rond Sun de hegemonie van Microsoft doorbreken.

Claims

Gartner Group wijst verder op het hoge 'marketing-gehalte' van deze aankondiging: "De markt kan een aantal overdreven claims van Sun, IBM, Netscape, Oracle en andere leveranciers verwachten over de portabiliteit van EJB, zijn technische diepgang en het commitment aan de EJB-specificatie." Er is nog geen enkel bewijs over de toepasbaarheid en de levensvatbaarheid. Zonder strakke controle zal elke leverancier weer eigen snufjes op EJB gaan bouwen, waardoor het belangrijkste doel van Java, platformonafhankelijkheid, in de verdrukking komt. Dit is volgens Gartner Group ook met Corba (Common Object Request Broker Architecture) gebeurd. Ook de Meta Group maakt een aantal kritische kanttekeningen bij de EJB-specificaties. Door de vertraging van drie maanden die EJB heeft opgelopen, zullen implementaties nog minimaal een half jaar op zich laten wachten. Omdat EJB en Corba slechts deels op elkaar aansluiten, speelt Sun Microsoft in de kaart. Meta adviseert gebruikers dan ook om Corba en Dcom (Distributed Common Object Model) toe te passen en EJB (op het moment dat het volledig is) alleen daar waar het aansluit op Corba.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-09T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.