Twijfels omringen 'open source' Java

Het gedeeltelijk vrijgeven van Java door Sun Microsystems vorige maand is met gemengde gevoelens ontvangen door de 'open source'-gemeenschap. Het besluit van de leverancier het standaardisatieproces voor Java open te gooien, is namelijk verbonden aan een aantal commerciële voorwaarden.

Het gebruik van Java is alleen gratis indien er geen geld mee verdiend wordt. In wezen schept dit een nieuwe vorm van 'open source'. Sceptici zien deze strategie echter als alleen een manier om meer Sun-producten te verkopen. IDC-analisten en Sun-directieleden erkennen dat de bloei van Java en Jini bedoeld is om de bestedingen aan Sun-hardware te verhogen. "Java is een middel waarmee mensen miljarden apparaten op een wereldwijd netwerk kunnen aansluiten en wij hebben goede producten en diensten voor het scheppen van die wereld", zegt Java-platformmanager Jon Kannegaard van Sun.

Jini tot servers

Netwerktechnologie Jini gebruikt Java om printers, camera's en andere consumentenapparatuur met netwerken en elkaar te verbinden. Dit moet weer de groei van Java versnellen. "Jini zal helpen bij het verspreiden van Java in de wereld van de kleine apparaten", verklaart architectuur- en technologiedirecteur Jim Michell. Jini-apparaten leveren dan weliswaar royalty's op, maar leiden voornamelijk tot meer Java-gebruik wat de behoefte aan servers weer vergroot. Jini komt echter pas op 25 januari uit, terwijl Microsoft, IBM en Lucent elk werken aan alternatieven.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.