Overheid ziet voordelen ODF te laat in

Dit artikel delen:

De Nederlandse overheid had het Open Document Format al veel eerder als serieus alternatief moeten zien, omdat dit bestandsformaat voldoet aan de archiefwet. Dat geldt niet voor het .doc-formaat. Dat zegt de nationaal coördinator Open Standaarden, Jan Willem Broekema.

Volgens Jan Willem Broekema, nationaal coördinator Open Standaarden (www.ososs.nl) zou de Nederlandse overheid ODF serieuzer moeten nemen: “Als tekstverwerkers ODF ondersteunen, dan zou dat een pluspunt moeten zijn bij de selectie.” Het Open Document Format (ODF) van OASIS (Organisation for the Advancement of Structured Information Systems) is onlangs door het Britse standaardisatie-orgaan ISO uitgeroepen tot officiële standaard. De Nederlandse overheid had volgens Broekema niet op dat moment hoeven te wachten: “ODF is al eerder als open standaard erkend door OASIS (www.oasis-open.org). En belangrijker nog: ODF voldoet aan de XML-standaard, een van de formaten waarin overheidsdocumenten volgens bijlage 2 van de archiefwet in het Nationaal Archief moeten worden opgeslagen. Helaas voldoet het meestgebruikte tekstformaat van dit moment niet aan die zelfde archiefwet. Het archief heeft dus handenvol werk aan de conversie van overheidsdocumenten naar PDF- of XML-formaat. Om die reden staat het als een paal boven water dat de overheid overgaat naar XML, maar of dat ODF zal zijn weet ik niet.” Ook Microsoft wil zijn bestandsformaat OpenXML tot standaard laten benoemen. Broekema: “OpenXML van Microsoft zou een alternatief kunnen worden, indien de rechten worden vrijgegeven. Het zou daarom eenvoudig zijn als Microsoft besluit om ook ODF te ondersteunen binnen Office. Dat zou veel discussie schelen. Maar voorlopig is het laatste woord over deze kwestie nog niet gezegd.” ODF geniet al de steun van ict-leveranciers als IBM en Sun Microsystems. Hun productiviteitssoftware, respectievelijk Workplace en StarOffice ondersteunen ODF. Dat geldt echter niet voor Microsoft Office.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-19T09:17:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.