VMware verlegt virtualisatie

Microsoft gebruikt overgenomen Softricity voor inhaalrace

Virtualisatie lijkt de nieuwe hype, maar is alweer basaal aan het worden. Leveranciers zetten nu in op nieuwe mogelijkheden erbovenop.

Virtualisatiespecialist VMware kondigde begin deze week de nieuwe versie 3 aan van zijn Virtual Infrastructure Suite, verkrijgbaar in drie uitvoeringen. Dit pakket is opgebouwd uit nieuwe versies van VMware’s belangrijkste virtualisatieproducten. Dat omvat ESX Server 3, die draait op kale serverhardware (dus zonder onderliggend besturingssysteem), en beheeromgeving Virtual Center 2.

“We hebben ESX fundamenteel verbeterd; het gaat nu verder dan alleen maar een Hypervisor voor virtuele machines”, vertelt senior system engineer Wayne Lewis van VMware. Hij legt uit dat applicaties die draaien op de virtuele servers nu dynamisch zijn in te delen, te verplaatsen en aan te passen. Dit zogeheten provisioning is een belangrijke stap naar ict als nutsmiddel (utility computing).

Zwaarder

Daarvoor heeft VMware ESX opgeschaald; het bedrijf spreekt van een prestatieniveau dat tot dertig procent hoger ligt. De software ondersteunt nu meer processoren, geheugen en switches – allen virtueel en gebruikmakend van ‘echte’ hardware. De virtualisatiesoftware draait nu op servers met tweeëndertig processoren en kan tot vierweg virtuele smp (symmetric multiprocessor) aan; zowel vier fysieke processoren als twee dualcore-chips. Het geheugenbereik is opgeschroefd naar 64 GB totaal met maximaal 16 GB per virtuele machine (vm).

De leverancier ondersteunt nu ook 128 gelijktijdig draaiende vm’s. Dat aantal lag eerst op tachtig, maar was geen hardware- of softwarebeperking. Lewis vertelt dat de architectuur meer aankon en dat sommige klanten dat al deden. Die konden dan officieel echter niet op ondersteuning rekenen.

Softricity

Ondertussen zit virtualisatieconcurrent Microsoft niet stil. Die softwareleverancier is nu bezig aan een inhaalslag op het gebied van virtualisatie en spiegelt grote verbeteringen voor in de nieuwe Release2 (R2) van zijn Virtual Server 2005 en de volgend jaar komende Hypervisor.

Daarnaast heeft Microsoft vorige week plots virtualisatiespecialist Softricity overgenomen. Dat bedrijf virtualiseert applicaties om die vanaf servers naar desktop-pc’s te streamen, zodat applicaties niet lokaal geinstalleerd hoeven worden. VMware ziet in deze overname geen bedreiging. “Wij richten ons op de infrastructuur en zijn daarbij besturingssysteem- en applicatie-agnostisch. Dan heb je echte webservices namelijk. Applicatie-streaming is echter wél besturingssysteemspecifiek, aldus Lewis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-09T09:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.