Open source voor het MKB

RealOpen IT onthult op TINE serverinitiatief met Red Hat en Kaspersky

Dit artikel delen:

Open source kan bedrijven veel bieden. Servers ook. Het Nederlandse mkb blijkt computers nog altijd relatief weinig te gebruiken, maar dat weerhoudt leveranciers niet van aanhoudende pogingen.

RealOpen IT, Kaspersky en Red Hat onthullen vrijdag een gezamenlijk open source pakket voor kleine en middelgrote bedrijven. Deze ‘bundel’ moet mkb’ers een functionele server geven die zij niet zelf hoeven te onderhouden. “Het klinkt onaardig, maar eigenlijk wil de middenstander niet zoveel met een server te maken hebben”, vertelt Bram Haasnoot van RealOpen IT vóór de aankondiging op TINE.

Menukaart

Zijn bedrijf neemt de standaard Linux-distributie van Red Hat en zet daarmee een mkb-server op. “We bieden het als een menukaart, waarop je kunt aanvinken wat je wilt hebben.” Het aanbod omvat allereerst basisfuncties, zoals file-, web- en mailservers. “Optie b, zeg maar, is wat zwaarder; we bieden met Sugar CRM een tegenhanger voor Siebel, compleet met importfuncties voor Outlook. Client-computers kunnen dus onaangeroerd blijven, dat is best belangrijk.”

Haasnoot mikt met dit mkb-initiatief vooral op de vervangingsmarkt voor servers. “Dat zal deels Netware Small Business Edition zijn en deels oude Windows-versies”, zegt de ex-Novell Nederland-directeur. Zijn huidige bedrijf is echter niet uit op oude Novell-klanten, maar kijkt ook wel naar mkb’ers die nog geen server hebben maar daar wel aan toe zijn. Voor de nabije toekomst staat de toevoeging van branchespecifieke pakketten op de agenda. “Daar zijn er nu nog weinig van, op Linux. Denk aan applicaties voor garages of levensmiddelenleveranciers.”


‘Linux makkelijk’

Ondertussen start Red Hat in samenwerking met processorproducent Intel een campagne om het gemak van Linux aan te prijzen, ook voor zakelijk gebruik. De twee benadrukken daarbij de voordelen voor tco (eigendomskosten), kostenbeheersing, beveiliging en beheer. Migratie vanaf een Windows-omgeving is natuurlijk ook een aandachtspunt in de gezamenlijke campagne, waar ook partners als SLTN, RealOpen IT, Comparex en Kaspersky bij zijn betrokken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-28T09:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.