OpenOffice.org toegankelijker

Een nieuw extensiesysteem moet programmeurs verleiden om toevoegingen te schrijven voor de open source kantoorsuite OpenOffice.org. Ook de programmeeromgeving wordt eenvoudiger, zodat meer mensen een bijdrage kunnen leveren.

Volgens co-lead van nl.OpenOffice.org Arthur Buijs wordt het vanaf versie 2.0.4 stukken eenvoudiger om de in OOoBasic, Python of Java geprogrammeerde applicaties toe te voegen aan OpenOffice.org. “Er is een stabiele api waar mensen tegen kunnen programmeren. Het zou mooi zijn als er net zoveel extensies als in Mozilla Firefox komen.” Volgens Buijs moet de build-omgeving van OpenOffice.org flink eenvoudiger, omdat programmeurs zich nu nog teveel moeten inwerken om een bijdrage te kunnen leveren. Daar komt de komende maanden verbetering in.

Dit proces is gedeeltelijk al in gang gezet doordat naast Sun ook organisaties, waaronder Novell, ook met OpenOffice.org aan de slag zijn gegaan. “Sun heeft tot nu toe een grote bijdrage geleverd aan OpenOffice.org. Doordat nu ook andere organisaties code schrijven, wordt extra duidelijk dat met name de build-omgeving eenvoudiger moet”, aldus Buijs. Novell heeft een variant van OpenOffice.org uitgebracht die beter overweg kan met macro’s in de rekenbladsoftware. Ze zijn zover dat de helft van macro’s in Microsoft Excel te converteren valt. “Sun is in Nederland duidelijk minder geconcentreerd op de desktop dan Novell”, meent Buijs. “Novell heeft met zijn Linux-distributie Suse Linux een helder alternatief voor Microsoft-software op de desktop.”


Communicatie

De programmeurs van Sun zijn druk bezig om e-mail, agenda en een adresboek toe te voegen aan de software. Dit gebeurt door het in het Mozilla-project ontwikkelde e-mailprogramma Thunderbird, aangevuld met de agenda van het Mozilla Lightning-project, beter toegankelijk te maken vanuit OpenOffice.org. Dit programma moet halverwege 2007 ook overweg kunnen met de Calendar Server van Sun. Te zijner tijd volgt ook ondersteuning van informatie-uitwisseling met de agenda van Exchange.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-06T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.