Koffie en concentratie tijdens Euroskills 2008

Studenten tonen ict-kennis

Tijdens Euroskills 2008 in Ahoy Rotterdam strijden tien landenteams om de titel Europees Kampioen ICT Office. 'We kijken weinig naar de concurrentie'.

De mannen van het ICT Office team Duitsland staan met een Red Bull in de hand energie op te doen voor de volgende sessie. "We zouden nu toch verder moeten", zegt een van de vier teamleden tegen de rest, terwijl hij naar de klok wijst. Het is een minuut over half twee en de jongens staan te popelen om verder te bouwen aan hun netwerk.

Tijdens Euroskills 2008 strijden vierhonderd jongeren uit dertig verschillende landen met elkaar om Europees kampioen op hun vakgebied te kunnen worden. Op de ene hoek zijn schoenmakers bezig, in de volgende hal staan koks maaltijden te bereiden en ook de ict-sector is goed vertegenwoordigd.

De Duitsers doen mee aan de vakwedstrijd ICT Office, die binnen het domein Informatie- & Communicatie Technologie valt. Tien landenteams van ieder vier personen vechten tijdens deze wedstrijd met elkaar uit wie in drie dagen tijd het beste netwerk opzet. Elk team bestaat uit een ict-projectmanager, Cisco-specialist, Microsoft-specialist en een opensourcespecialist.

Energy drinks

Voor de ICT Office-competitie staan op een afgebakende vloer eilandjes van tafels met daarop computers. Ter herkenning staan er landenvlaggetjes van de verschillende teams op. De Britten zijn bovendien te herkennen aan de blauwe beschermhelmen en overalls die ze dragen. Het Belgische team houdt het bij simpele rode polo's. Op een grote tafel in het midden van de vloer staan een grote voorraad energy drinks en kannen koffie en thee. De deelnemers kunnen in ieder geval wakker blijven. Verslappen is geen optie tijdens de driedaagse strijd.

John O'Neill is begeleider van het UK-team en tijdens de wedstrijd adjunct chief. "We simuleren dat de jongeren een filiaalkantoor moeten opzetten. Ze moeten onder andere een op open source gebaseerd telefoonsysteem opzetten. De opdracht is zo dat het in de werkelijkheid ook voor zou kunnen komen", vertelt hij. Ondertussen hebben de deelnemers geen toegang tot online hulpmiddelen of boeken. "Maar ze zijn allemaal goed in wat ze doen hoor", zegt O Neill. "Ze zijn allemaal kampioen in eigen land, dus ze kunnen echt wel wat."

Huishoudelijke mededeling

Het Duitse team heeft zelf ook het gevoel goed bezig te zijn. "Je vraagt niet  waar andere teams precies mee bezig zijn, wij kijken weinig naar de concurrentie", zegt de Cisco-specialist. En volgens hem heeft iedereen last van hetzelfde: softwareproblemen.

Voor de wedstrijd kenden ze elkaar echter nauwelijks. Twee van de teamleden komen uit Hannover, één uit Berlijn en één uit Hamburg. "We kennen elkaar van de voorcompetitie", vertelt een van de teamleden. Daar werden ze allemaal kampioen in hun eigen specialisme. Een aantal keer kwamen ze bijeen om te oefenen voor de Europese wedstrijd, maar nu is het echte werk begonnen.

"Nog een paar seconden, mannen", wordt er omgeroepen door de chief. Er zijn wat technische problemen, maar die zijn met tien minuten opgelost. Er volgen nog wat huishoudelijke mededelingen. "Projectmanagers listen carefully!", klinkt het door de hal. Er wordt verteld dat de rokende deelnemers slechts één keer in de drieënhalf uur weg mogen voor een sigaretje. Zo moet voorkomen worden dat vals gespeeld wordt. Dan is de pauze echt ten einde. De Duitse Euroskills-teamleden spoeden  zich naar hun plekken. Als ze achter hun computers zitten, gaan ze direct hard aan de slag.

Het harde werk blijft niet onbeloond. Uiteindelijk valt Nederland vier keer in de prijzen. Er is brons voor de Nederlandse webdesigner Jeroen Caspers en de Nederlandse graphic designer Linda Rommens behaalt een tweede plaats. Dat geldt ook voor het Cross Media Publishing Team en voor print technician Sanne Everts.

De eerste plaatsen gaan vooral naar Noorwegen, Zweden en Finland. Die landen winnen achtereenvolgens twee keer, drie keer en één keer goud. Het Fins-Belgische team werd winnaar in de categorie ICT Office.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-22T10:33:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.