Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Zakelijk chatten: IM XMPP clients getest

26 mei 2010 - 09:517 minuten leestijdAchtergrondCloud & InfrastructuurFacebookGoogleICQLinkedInMSNTwitterUbuntuYahoo
Johan Zwiekhorst en Jozef Schildermans, Data TestLab
Johan Zwiekhorst en Jozef Schildermans, Data TestLab

We bekijken de IM-clients Digsby, Empathy, ‬GoogleTalk,‭ Pidgin en‭ ‬Spark. Sommige zijn gewoon gesloten software, maar ze ondersteunen wel allemaal het open XMPP-protocol.

Digsby

Digsby is een gratis IM-client voor Windows die verschillende protocollen ondersteunt: AIM, MSN, Yahoo, ICQ, Google Talk, Jabber (XMPP) en Facebook Chat. Ook Twitter en LinkedIn worden ondersteund. Verder kun je via deze client e-mailen met GoogleMail, Windows Live Mail, Yahoo Mail, AIM Mail, IMAP, POP en SMTP. Zelfs SMS wordt ondersteund. Je bent uiteraard niet verplicht alle mogelijkheden te benutten. Digsby kun je ook perfect alleen als IM-client gebruiken.

In de presentielijst kun je gebruikers die op verschillende IM-netwerken zitten combineren, zodat ze maar een keer in de lijst worden weergegeven. Er is ondersteuning voor skins en voor docking van de presentielijst aan de zijkanten van de Windows-desktop. Je kunt Digsby heel discreet instellen, zodat je niet voortdurend onderbroken wordt door nieuwe meldingen. Het omgekeerde kan ook, mocht je een echte IM- en mailjunkie zijn.

Je kunt meerdere conversaties beheren via vensters met tabs. Behalve puur IM kun je vanuit Digsby ook e-mail lezen en schrijven. Zeer handig is dat Digsby alles kan synchroniseren tussen verschillende computers. Alles, van de gekozen skin tot de voorkeuren, volg je van pc naar pc. Daarom is het wel nodig dat je een Digsby-account aanmaakt. Alle wachtwoorden worden versleuteld. Bovendien worden alle IM- en mailwachtwoorden niet bewaard op de Digsby-server. Deze bewaart alleen een hash-code. Dus zelfs als de Digsby-server gekraakt zou worden dan nog zijn jouw persoonlijke gegevens veilig. Een nadeel van deze benaderingswijze is wel dat er geen manier is om jouw gegevens te herstellen mocht je jouw Digsby-wachtwoord verliezen.

Het is wel mogelijk om de client alle gegevens tijdelijk lokaal te laten bewaren, mocht de Digsby-server om een of andere reden niet beschikbaar zijn. Zodra die opnieuw te bereiken is, worden alle gegevens gesynchroniseerd. Een caveat: Digsby toont je allerlei advertenties voor optionele software tijdens de installatieprocedure. Op die manier proberen de makers toch iets te verdienen aan hun product. Je kunt die optionele software echter allemaal afvinken en Digsby toch succesvol gratis installeren.

Productinfo Digsby

Product: Digsby Build 27209
Producent en Distributeur: dotSyntax LLC, www.digsby.com
Adviesprijs: gratis
Systeemvereisten: Windows. Linux- en Mac-versies worden al jaren aangekondigd, maar nog steeds niet beschikbaar.

Empathy

Speciaal voor de Gnome-desktop voor Linux en andere Unix-achtigen bestaat er een communicatieframework dat Telepathy (telepathy.freedesktop.org) heet. Het scheidt de applicaties van de communicatieprotocollen. Een applicatie moet eigenlijk alleen maar Telepathy ondersteunen en het framework doet dan al de rest, inclusief de communicatie met allerlei IM-netwerken. Telepathy ondersteunt zowat alle populaire IM-protocollen, waaronder uiteraard ook MSN en XMPP. Empathy is de eerste Gnome-chatapplicatie die hiervan gebruik maakt. De flexibiliteit van dit framework is dan vermoedelijk ook de voornaamste reden waarom de beslissingnemers bij Ubuntu besloten hebben Empathy als standaard chatapplicatie mee te leveren in plaats van Pidgin (zie verder), dat eerst standaard meegeleverd werd, maar dus niet op Telepathy gebaseerd is.

Empathy is opgebouwd als een geheel van communicatiewidgets. Het IM-programma is op die manier vrijwel onbeperkt uitbreidbaar. Als er een nieuw IM-protocol populair wordt, hoeft Empathy niet gewijzigd te worden. De protocollen behoren immers tot het Telepathy-framework en zodra dat framework het nieuwe protocol ondersteunt, doet Empathy en alle andere applicaties die van Telepathy gebruik maken dat ook. Empathy ondersteunt daardoor nu al flink wat meer communicatieprotocollen dan andere IM-software, gewoon omdat Telepathy uitgebreider is dan alleen maar IM-protocollen. Telepathy ondersteunt bijvoorbeeld ook telefonieprotocollen zoals SIP. Omdat Empathy ook audio/video ondersteunt, is dit IM-programma dus ook in staat via SIP contact op te nemen met een SIP-telefoonabonnee en een audiochat te starten. Helaas maakt Empathy wel de indruk snelsnel in elkaar gestoken te zijn om te demonstreren wat je allemaal kunt doen met Telepathy. Daardoor laat Empathy aardig wat steken vallen inzake gebruiksvriendelijkheid. Zo is het een marteling om bij het eerste gebruik de IM-accounts en -contacten aan de gang te krijgen. De gebruiksvriendelijk van Pidgin laat op sommige punten ook wel te wensen over, maar Empathy is wat ons betreft nog veel erger. Niettemin is de hele aanpak veelbelovend en ooit zien we Empathy – of een andere op Telepathy gebaseerde applicatie – wel uitgroeien tot een bijzonder indrukwekkende communicatieapplicatie. Voorlopig bevindt de applicatie zich echter nog in het kinderschoenstadium.

Productinfo Empathy

Product: Empathy 2.30.1
Producent en Distributeur: Gnome, live.gnome.org/Empathy
Adviesprijs: gratis
Systeemvereisten: Linux, bij voorkeur met Gnome desktop

GoogleTalk

Ook Google ondersteunt XMPP. Het IM-programma heet Google Talk. Het bestaat ofwel als een alleenstaand programma voor Windows, ofwel als een webdienst voor Gmail. In dat laatste geval ondersteunt Google ook andere besturingssystemen dan alleen Windows.

Google Talk dient alleen tot meerdere eer en eigen glorie van zichzelf. Ook al ondersteunt de client XMPP, je kunt geen andere XMPP- of Jabberdiensten opgeven. De client veronderstelt dat je met de XMPP-dienst van Google werkt en dat is dan ook de enige waarmee hij contact opneemt. Zonder Gmail-account geen IM. Maar echt een probleem is dat niet, je kunt namelijk gewoon een andere xmpp client gebruiken en dan je google talk account daaraan toevoegen. Gebruik je alleen Google Talk dan kun je alleen met andere Google abonnees communiceren. Het programma biedt basisfunctionaliteit op het gebied van IM met ondersteuning voor lichte uiterlijkwijzigingen, maar geen skins. Het programma is gratis en klein, dus wellicht interessant als je alleen met andere Google-gebruikers wil chatten of als je als bedrijf gekozen hebt voor Google Apps.

Productinfo GoogleTalk

Product: GoogleTalk
Producent en Leverancier: Google, www.google.com/talk
Adviesprijs: gratis
Systeemvereisten: Windows XP of hoger

Pidgin

Deze client zit standaard bij heel wat Linuxdistributies, maar bestaat ook voor Windows. Pidgin ondersteunt een hele waslijst IM-protocollen en daar zit dan ook XMPP in naast SIMPLE, MSN en nog veel meer. Er is presentieinformatie, maar die is wat beperkt en zwaar afhankelijk van wat het gekozen IM-protocol te bieden heeft.

Pidgin is compact en de interface is erg grafisch. De hoeveelheid ondersteunde IM-netwerken is indrukwekkend. Wat er niet in zit, kan toegevoegd worden via plugins. Wat Pidgin aan functionaliteit biedt, hangt af van het IM-netwerk.  Als het netwerk het ondersteunt, kun je via Pidgin bestanden uitwisselen, buddy-pictogrammen gebruiken en emoticons tijdens het typen automatisch in plaatjes laten omzetten. Tevens kun je aangeven dat je niet aanwezig bent op het im-netwerk. Ook hier kan de basisfunctionaliteit weer uitgebreid worden met behulp van plugins. Deze verschijnen op de statusbalk van Windows en Gnome 2 en KDE 3.1 of hoger.

Productinfo Pidgin

Product:  Pidgin 2.6.6
Producent en Distributeur: www.pidgin.im
Adviesprijs: gratis
Systeemvereisten: moderne Linux distributie, Windows, UNIX. Voor Mac OS X is er Adium (www.adiumx.com)

Spark

Spark is gebouwd door dezelfde open source-groep die verantwoordelijk is voor de Openfire communicatieserver. Het spreekt dus vanzelf, dat zij Spark aanbevelen als de te gebruiken client bij Openfire. Spark ondersteunt XMPP en is dus bruikbaar met elk daarmee compatibel berichtensysteem. Je kunt bij Spark kiezen voor een softwareclient voor Linux, Windows of Mac, of een webclient: SparkWeb.

Spark ondersteunt IM-sessies met meerdere gebruikers tegelijk, bestandenuitwisseling (ook door gewoon te slepen vanaf de desktop), presentie, telefonieondersteuning (via SIP), notificaties, een gateway naar non-XMPP IM-netwerken zoals MSN. Je kunt vorige chats bijhouden en weer tevoorschijn halen. Het is ook eenvoudig om een spontane conferentie te starten voor een groepschat. Er bestaan allerlei plugins om de functionaliteit nog verder uit te breiden. Dit is een erg gebruiksvriendelijke IM-client.

Productinfo Spark

Product: Spark 2.5.8 of SparkWeb 0.9.0
Producent en Distributeur: Ignite Realtime, gesponsored door Jive Software; www.igniterealtime.org/projects/spark/index.jsp
Adviesprijs: gratis
Systeemvereisten: moderne Linux distributie, Mac OS X, Windows, UNIX

Conclusie

Voor een kleine maar fijne IM-client raden we Pidgin aan. Die werkt met alle IM-protocollen en ondersteunt meerdere platformen. Digsby heeft ook heel wat in zijn mars, maar werkt helaas alleen op Windows. Empathy moet nog wat volwassener worden. Ook Spark kon ons bekoren en die lijkt ons nog wat interessanter als IM-client voor bedrijven, maar hij is nog lang niet af. Het is wel de aanbevolen client voor onze favoriete IM-server: Openfire. Die biedt veel functionaliteit en heeft een zeer gebruiksvriendelijk beheer.

De kern

* In bedrijven kan IM een real-time communicatie mét multimediaondersteuning bieden.
* IM kan efficiënter zijn dan een telefoongesprek of een meeting, maar abstraheert sociale contacten uiteraard.

De serie

1: Zakelijk chatten met open standaard
2: IM XMPP servers
3: IM XMPP clients

Meer over

ECMOpen standaardenOpensourceSIP

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    5 reacties op “Zakelijk chatten: IM XMPP clients getest”

    1. Jan van Leeuwen schreef:
      4 juni 2010 om 06:17

      Zoals alles van datatestlabs, pure oppervlakkigheid.

      Login om te reageren
    2. Jan van Leeuwen schreef:
      5 juni 2010 om 12:54

      En Kopete is vergeten.

      Login om te reageren
    3. Jozef Schildermans schreef:
      8 juni 2010 om 13:52

      Kopete werkt alleen op het minder populaire KDE. Er zijn er trouwens nog een hoop andere. We moeten nu eenmaal selectief zijn.

      Login om te reageren
    4. Johan Zwiekhorst schreef:
      8 juni 2010 om 14:00

      Kopete is de standaard IM-client voor de KDE desktopomgeving. Die hoefde niet per se in dit overzicht. Wij beslisten het bij Gnome te houden. Er bestaan wellicht vele tientallen IM-clients voor Linux. Hoeveel we er behandelen en hoe gedetailleerd dat wordt, hangt af van het ter beschikking gestelde budget en de voorziene publicatieruimte.

      Login om te reageren
    5. Jan van Leeuwen schreef:
      12 juni 2010 om 22:13

      Het is een goede zaak om op distrowatch te kijken welke distros standaard met KDE uitgeleverd worden, zoals Suse voordat het als “minder populair” betitelt wordt.
      Dat Ubuntu standaard met Gnome uitlevert verklaart de keuze bij Datatestlab.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs