Oracle JavaOne 2011 en OpenWorld 2011

Oracle geeft gas met Java

Het lijkt erop dat Oracle serieus werk wil maken van het ontwikkelingsplatform Java, dat afkomstig is van het overgenomen Sun. Zo werd afgelopen juli 2011 na vijf jaar een nieuwe update aangekondigd: Java Standard Edition 7. Tijdens Oracle OpenWorld en de JavaOne conferentie in San Francisco heeft Oracle voor de komende jaren zich gecommitteerd aan het ontwikkelingsplatform.

Sinds Sun door Oracle is overgenomen was het voor Java-ontwikkelaars en concurrenten afwachten wat Oracle met Java wilde gaan doen. Het lijkt erop dat het bedrijf van Larry Ellison volledige ondersteuning geeft voor het ontwikkelingsplatform. Dat is goed nieuws voor de negen miljoen Java-ontwikkelaars. Ook voor gebruikers van één miljard pc's waarop Java-software is geïnstalleerd.

De Java SE 7-release is het resultaat van de samenwerking tussen Oracle-softwarespecialisten en leden van de OpenJDK en het Java Community Process (JCP). Java SE 7 kan volgens Oracle de productiviteit van ontwikkelaars verhogen. De programmeertaken zijn vereenvoudigd, waarbij codes makkelijker te lezen zijn. Verder biedt Java SE7 verbeterde ondersteuning voor dynamische talen, zoals Ruby, Python en Javascript. Dat leidt volgens Oracle tot prestatieverbeteringen van de Java Virtual Machine (JVM) als er multicore processors worden gebruikt.

.Net

De samenwerking tussen Oracle en de Java-community ging niet altijd over rozen. Zo nam de Apache Software Foundation afscheid van het JCP. Reden zou zijn dat Oracle geen comptabiliteitpakket voor de Apache Java-versie beschikbaar wilde stellen, maar Java SE 7 moet de softwareverkoop van Oracle-software versterken. Daarbij wil Oracle meer grip krijgen op Java-software. Onder andere door een rechtszaak tegen Google, omdat het online bedrijf Java-elementen zou gebruiken in zijn Android-besturingssysteem.

Oracle stuurt verder het Java Community Process (JCP) strakker aan, dat technische specificaties rond Java-software moet goedkeuren. Binnen JCP zijn 1200 mensen actief. Onder het programma JCP.next moet JCP meer besluitvaardiger worden. Daardoor wil Oracle de rijen binnen de hele Java-gemeenschap sluiten, waardoor succesvol kan worden gewerkt aan Java SE 7 en Java 8. Hierdoor kan Java een serieuze concurrent blijven van Microsoft's ontwikkelingsplatform .Net, dat door ontwikkelaars als het alternatief van Java wordt gezien. .Net biedt ontwikkelaars een hoge productiviteit, maar Java heeft volgens onderzoeksbureau Forrester meer geavanceerde tools en is geschikt voor diverse besturingsplatformen. .Net werkt alleen op Windows.

Red Hat en IBM

Oracle heeft bij de verdere ontwikkeling van Java steun van grote leveranciers zoals IBM en Red Hat. Zij steunen het OpenJDK-project, een open source-programma dat gebruik maakt van Java SE, Java language, Java Development Kit en Java SE Runtime Environment. Craig Muzilla, baas van de middleware-divisie bij Red Hat, vindt dat het Java Community Process (JCP) onder leverancier Sun weinig deed aan de verdere ontwikkeling van de programmeertaal. Maar nu Sun en de Java-technologie in handen zijn van Oracle verwacht Muzilla meer positieve ontwikkelen rond de programmeertaal die ook voor JBoss-software wordt gebruikt.

IBM geeft de voorkeur voor OpenJDK in plaats van de Apache Software Foundation's Project Harmony. IBM ondersteunt hierdoor verdere ontwikkeling van Java SE 7 en Java SE 8.

Python en Javascript

Volgens een onderzoek van Forrester zal Oracle Java SE 7 en later Java 8 vaker inzetten bij zijn Fusion-applicaties, zoals middleware en virtual machines (vm), en voor desktops, mobiele apparatuur en cloudoplossingen. De meeste Java-oplossingen gebruiken versie Java SE 6. Volgens Forrester zal Java SE 7 langzaam omhelst worden. Dat proces moet worden bevorderd door JVM-ondersteuning van dynamische ontwikkelingstalen zoals JRuby, een Java-serie van de Ruby-ontwikkelingstaal. Verder moeten Python en Javascript er voor zorgen dat Java SE 7 meer in trek komt. Op hardwaregebied ondersteunt Java SE 7 multicore processors, netwerk- en beveiligingsoplossingen.

Oracle heeft verder NetBeans-omgevingen voor Java SE 7's Java Development Kit (JDK). NetBeans is bij ontwikkelaars een populaire Java IDE na Eclipse. Het ontwikkelingspakket JDeveloper wordt ingezet voor ontwikkelaars die zich bezig houden met Fusion-applicaties. NetBeans richt zich meer op een de bredere Java-gemeenschap. Als gevolg van het voortdurende succes en de uitbreiding van de NetBeans Integrated Development Environment (IDE), kondigt Oracle de sterke groei van de NetBeans developer community aan en de beschikbaarheid van NetBeans IDE 7.1 Beta. NetBeans IDE heeft nu meer dan één miljoen actieve gebruikers, ontwikkelaars selecteren in toenemende mate de NetBeans IDE om snel desktop, web en mobiele applicaties te creëren met behulp van het Java-platform, maar ook met PHP, Javascript en Ajax, en C / C + +. De NetBeans IDE is beschikbaar voor Windows, Mac, Linux en Oracle Solaris en is de eerste IDE die de nieuwste specificaties en standaarden op het Java-platform ondersteunt.

Client

Er zijn nog vragen hoe het verder moet met een aantal subonderdelen van Java, zoals Java Enterprise Edition (EE) en Java Micro Edition (ME), dat wordt gebruikt voor het ontwikkelen van applicaties voor zakelijk (mobiel) gebruik. Volgens onderzoeksbureau Forrester zullen ontwikkelaars vaker overstappen naar Ruby on Rails of SpringSource Grails. Forrester zegt verder dat er tot nu maar een handvol ontwikkelaars is die Java gebruiken voor applicaties op client-niveau. Ze kiezen vaker voor Adobe Flex, Ajax, html en Microsoft Silverlight.

Tijdens JavaOne 2011 schetste Oracle zijn plannen voor de evolutie van Java Platform Micro Edition (Java ME) door het indienen van nieuwe Java Specification Requests (JSR's) bij het Java Community Process (JCP). In de komende maanden zullen Oracle en leden van de Java-community nieuwe JSR's voor Java ME 7 indienen en starten met ontwikkelen binnen het JCP. De eerste component om in te dienen die is gepland, is een update van de Connected Limited Device Configuration (CLDC) virtuele machine en library-specificaties voor betere afstemming met Java Development Kit (JDK) 7.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-06T09:38:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.