'Innovatiever door samenwerking business en IT'

Interview met Johan den Haan, CTO Mendix

Samenwerken

Inzetten op betere samenwerking tussen de business en it, maakt organisaties innovatiever en competitiever. Dat zegt Mendix cto Johan den Haan in een interview met Computable. Doordat het applicatieontwikkelingsproces wordt versneld, kunnen de ideeën van medewerkers daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht. Dit doet de creativiteit in een organisatie weer stromen, legt hij uit. ‘Dit alles is nodig om als onderneming continu innovatief te zijn.’

Nieuwe innovatieve oplossingen zetten ontzettend snel op en domineren de markt, meent Mendicto Johan den Haan. ‘Kijk naar Uber en Nest: innovatieve voorbeelden die andere organisaties nauwelijks bij kunnen houden.’ Uit onderzoek blijkt dat 70 tot 80 procent van de it-afdelingen de vraag van de business niet bij kunnen houden, dit wordt ook wel de application delivery gap genoemd. In Nederland duurt een verzoek om software te veranderen in 54 procent van de gevallen maanden of zelfs jaren. ‘Tegen de tijd dat de aanpassing is gemaakt, loopt de technologie alweer achter’, aldus Den Haan.

Volgens Den Haan kunnen organisaties deze application delivery gap tegengaan door de ontwikkelteams anders in te richten. Hierbij kan volgens hem een voorbeeld worden genomen aan Devops. Devops is een proces waarbij het development- en het operationsteam bij elkaar worden gezet. Door deze nauwere samenwerking tussen de twee teams versnel je het proces van het ontwikkelen van applicaties tot het daadwerkelijk inzetten daarvan. Dit principe kan volgens Den Haan ook worden toegepast op de business en de it-afdeling.

Johan den Haan, cto bij Mendix

Met het Mendix-platform kunnen business en it gemakkelijk met elkaar samenwerken. Aan het bouwen van een applicatie komt weinig tot geen programmeercode meer te pas. Het zijn visuele applicatieonderdelen die business en it-afdeling samenstellen via een drag-and-drop functionaliteit. Deze ‘modellen’ worden vervolgens automatisch, in enkele minuten omgezet tot een applicatie. In Mendix kunnen gebruikers van de applicatie bovendien feedback geven. Dit kan weer worden meegenomen in de volgende versie van de applicatie. ‘De hele applicatie levenscyclus is geautomatiseerd’, legt Den Haan uit. ‘De business kan dus veel meer zelf dan voorheen. De it-afdeling ondersteunt de business wel door bijvoorbeeld na te denken over hoe de integratie met andere applicaties het beste opgezet kan worden.’

‘De tijdbesparing die het platform oplevert, heeft meer voordelen dan alleen het feit dat er tijd wordt bespaard, benadrukt Den Haan. ‘Je ziet vaak dat medewerkers niet met nieuwe ideeën komen, doordat de it-afdeling niet tijdig aan de vraag vanuit de business kan voldoen. Nu deze kloof wordt verkleind, komt er ook weer creativiteit los.’ Een dergelijke werkwijze geeft ook een boost aan de ontwikkeling van internet of things (IoT)-applicaties. Het maakt dat organisaties mee kunnen met de huidige trends, ‘Ook wij blijven nieuwe technische trends in ons platform bouwen’,  zegt Den Haan hierover. Mendix is zelf dan ook bezig met nieuwe oplossingen voor IoT-toestellen.

Computable Award-nominatie voor Mendix

Mendix is met zijn Appcloud genomineerd voor een Computable Award in de categorie Cloud-aanbieder van het jaar. Den Haan is blij met de nominatie. ‘Het is erg belangrijk dat er een brug wordt geslagen tussen it en de business met een platform. Ik ben heel blij dat Computable dit in ons platform terugziet.’

De overige genomineerden binnen deze categorie vind je in het artikel ‘Computable nomineert 5 cloud-aanbieders’. Vanaf 5 juni kun je op de genomineerden stemmen. Op 3 november 2015 tijdens de jubileumeditie van de Computable Awards wordt bekend wie de beste cloud-aanbieder van het jaar is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-01T10:19:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.