Mendix breidt low-code-ontwikkelplatform uit

Driedaags evenement trekt 15.000 ontwikkelaars

Het van oorsprong Rotterdamse Mendix gaat zijn snelgroeiende low-code-ontwikkelplatform aantrekkelijker maken voor partners uit de software-industrie. Eindklanten kunnen van partners voortaan kant-en-klare oplossingen kopen en die naar eigen behoeften aanpassen. Dit is mogelijk zonder dat voor dit deel van het model het intellectuele eigendom van de betrokken softwareleverancier valt te zien.

Mendix kondigde deze stap, naar eigen zeggen uniek voor de low-code-wereld, aan tijdens de opening van Mendix World, die deze week plaatsvindt. Verwacht wordt dat meer dan 15.000 ontwikkelaars die driedaagse virtuele evenement gaan volgen. Cto Johan den Haan verwacht dat door de ip-bescherming nog meer functionaliteit wordt toegevoegd aan het Mendix-platform.

Het stimuleert partnerbedrijven oplossingen te verkopen die met low-code zijn gebouwd. Ook de snelheid waarmee onafhankelijke softwareleveranciers hun producten naar de markt kunnen brengen, wordt erdoor vergroot. Eindklanten kunnen voortborduren op deze kant-en-klare oplossingen en nu nog vlotter maatoplossingen maken. Bij low-code-platformen zoals die van Mendix en OutSystems wordt de software geassembleerd in plaats van helemaal vanaf de grond af aan zelf ontwikkeld.

Visionair

"Wereldwijd is vijf keer meer software nodig dan er ontwikkelaars zijn"

Mendix is marktleider op dit gebied en geldt volgens Gartner ook als het meest visionaire bedrijf. Het door Rotterdamse studenten opgerichte Mendix, drie jaar geleden voor 730 miljoen dollar overgenomen door Siemens, profiteert bij uitstek van de enorme behoefte aan software. Volgens computerwetenschapper Johan den Haan, in 2007 begonnen bij Mendix, is wereldwijd vijf keer meer software nodig dan er ontwikkelaars zijn. Met low-code-software valt dat gat deels in te vullen.

Mendix heeft ook baat bij de trend dat ook business-engineers met specifieke domeinkennis software gaan ontwikkelen. De tijd is voorbij dat alleen hard-core-ontwikkelaars applicaties bouwen. Aan de andere kant van het spectrum zitten nu ‘no-code’-platforms zoals die van Betty Blocks waar helemaal geen codering meer aan te pas komt. Mendix zit meer in de low-code, hoewel ook no-code-software wordt aangeboden die door iedereen is te gebruiken.

Brug leggen

De softwarefabrikant wil met haar platform een brug leggen tussen de business-kant en de it van een klant. Voortbouwend op die filosofie zal ceo Derek Roos deze week verschillende aankondigingen doen. Belangrijk is de uitbouw van de Industry Cloud. Op verzoek van marktpartijen bundelt Mendix per industrietak alle aanpasbare software-oplossingen, kennis, klanten en partners in één cloud. Voor de belangrijkste branches worden hierin bijvoorbeeld best practices, herbruikbare templates, bouwstenen, componenten samengebracht. Ook connectoren naar databronnen, systems of record, API’s, AppServices en workflows zitten erin.

Per sector kunnen zo aparte low-code-gemeenschappen ontstaan. Dit stelt nieuwe klanten in staat om snel een begin te maken. De drempel wordt lager gelegd en het wiel hoeft niet steeds opnieuw uitgevonden te worden. De eerste twee clouds richten zich op de maakindustrie en financiële dienstverlening, groeisectoren die voor Mendix interessant zijn. Ook komen er clouds voor retail, logistiek en de publieke sector.

Verbeterpunten

"Ook is lering getrokken uit de kritiek dat Mendix de marketing te weinig richtte op professionele ontwikkelaars"

Mendix komt in belangrijke mate tegemoet aan de ‘verbeterpunten’ die Gartner eerder aanreikte. Wat dat betreft kunnen de Rotterdammers snel schakelen. Zo constateerde Gartner dat Mendix in tegenstelling tot andere leiders in het Magic Quadrant weinig klanten buiten Europa en Noord-Amerika heeft. Dat is veranderd sinds Mendix een kantoor met vijftig medewerkers in Singapore opende. Volgens Den Haan groeide Mendix in Azië het afgelopen jaar met vierhonderd procent.

Ook is lering getrokken uit de kritiek dat Mendix de marketing te weinig richtte op professionele ontwikkelaars. In het begin verkondigde het bedrijf vooral het low-code-evangelie, beaamt Den Haan. Maar inmiddels is dit begrip bekender geworden waardoor Mendix meer ruimte krijgt om ervaren developers aan te spreken. Mendix bedient inmiddels het hele spectrum van professionele code tot low-code en no-code. Volgens Den Haan zitten in de producten ook veel mogelijkheden speciaal gericht op professionele developers. Ook is doorgroei mogelijk van zero-code via low-code naar het ‘hoogste niveau’.

Verder reageert Den Haan op Gartners kritiek dat de mogelijkheden van augmented en mixed reality (ar/mr) achterblijven. ‘Dat komt omdat Mendix liever geen software via fusies en overnames verwerft. Voor de ontwikkelervaring is het belangrijk zelf ar- en mr-apps te ontwikkelen omdat die veel dieper zijn te integreren in de modelleeromgeving.’

Super-app

Mendix zou volgens Gartner ook een super-app moeten bieden. Dat is een soort launch pad. een applicatie waarmee je gemakkelijk meerdere applicaties kan starten en daarin kunt opnemen. Volgens Den Haan is Mendix bezig zo’n super-app te bouwen. Vanwege de verfijning van het Mendix-platform zou de leercurve ook steiler zijn dan van sommige concurrenten, meent Gartner. Op AI-gebied komen er daarom van Mendix Assist, software die het bouwen van AI-applicaties makkelijker maakt, versies voor professionele ontwikkelaars (Studio Pro) en voor low-code ontwikkelaars (Studio). Ontwikkelaars uit beide groepen kunnen dan samen aan dezelfde applicatie bouwen. Ook is het mogelijk door te groeien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-08T10:12:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.