Forrester steekt loftrompet over Betty Blocks

Forrester Research heeft Betty Blocks uitgeroepen tot leider bij low-code-platforms voor ‘business developers’, ook bekend als 'no-code'. Volgens het adviesbureau onderscheidt het Alkmaarse bedrijf zich als de ‘missing link’ tussen business en it.

Medewerkers uit andere delen van de bedrijfsorganisatie dan de it kunnen zo een grotere rol gaan spelen bij de ontwikkeling van zakelijke applicaties. Betty Blocks richt zich op deze ‘citizen developers’, business-personeel met weinig it-kennis. Meer, het volstaat om met Excel om te kunnen gaan en enige feeling te hebben met data.

Volgens Forrester heeft Betty Blocks een behoorlijke bijdrage geleverd aan de vooruitgang op dit gebied. De Alkmaarders worden geroemd om hun inspirerende visie. Gemengde teams bestaande uit business-medewerkers en ontwikkelaars kunnen er mooie apps mee bouwen met een moderne architectuur. De citizen developers beginnen met voorafgemaakte bouwstenen. Meer ervaren collega’s van de it-afdeling ondersteunen hen met aangepaste code. Deze code is eenvoudig om te zetten in herbruikbare blokken, die vervolgens weer met de rest van het bedrijf zijn te delen. Via ‘drag-and-drop’ kunnen bijvoorbeeld de marketing- of productiemensen die blokken weer in apps gebruiken.

Tijd mee

"Het besef onder bedrijven groeit dat ze snel over eigen software moeten beschikken om zich de concurrentie van het lijf te houden"

No-code-ontwikkeling heeft de tijd mee. Het besef onder bedrijven groeit dat ze snel over eigen software moeten beschikken om zich de concurrentie van het lijf te houden. Mede door het gebrek aan developers gaan marketing- en productieafdelingen meer zelf software ontwikkelen. Ze willen zelf meer het heft in handen nemen.

Deze trend speelt de aanbieders van low-code en no-code in de kaart. Low-code voor professionele ontwikkelaars, zoals Mendix, moet vooral een versnelling van het ontwikkelproces teweeg brengen. No-code richt zich meer op business-afdelingen. Anders dan bij low-code heb je daarbij geen programmeerkennis voor nodig. No-code is ook een opstapje naar low-code. De it die de business ondersteunt, kan er op voortborduren. Het platform biedt namelijk uitgebreide low-code-mogelijkheden om er een nog ‘serieuzere’ app van te maken. Wat Betty Blocks onderscheidt van low-code-platformen is dat het hele platform opgebouwd is als no-code-platform waarmee business-gebruikers uit de voeten kunnen. Alles draait om gebruiksgemak. Het verschil met restrictieve no-code-platformen is dat Betty Blocks een breed scala aan low-code-functionaliteiten heeft ingebouwd waar ervaren it-developers makkelijk bij kunnen.

Overall

Forrester wijst Betty Blocks aan als de leider in een veld van negen leveranciers van no-code-software en low-code voor business users software. Mendix is ondergebracht in de groep van leveranciers van low-code-software voor professionele gebruikers.

Volgens Forrester steekt Betty Blocks ‘overall’ uit boven de twee voornaamste concurrenten Google AppSheet en Quickbase. Als goed presterend worden Zoho, TrackVia en Caspio aangeduid. Andere spelers zijn Creatio, Kintone en het reeds lang bestaande Claris Filemaker Pro.

De product-roadmap van Betty Blocks wordt als innovatief en pragmatisch bestempeld. Forrester spreekt van ‘superieure’ functies voor ontwikkeling van gebruikersinterfaces. De componenten zijn gebaseerd op moderne frameworks. ‘Mooie apps zijn een kracht van Betty Blocks.’ Forrester beschouwt de integratie van de leverancier als toonaangevend. Beschikbaar zijn honderden vooraf gebouwde connectoren. Er bestaat tooling voor zowel geactiveerde integraties als geïntegreerde datamodellen.

Wel heeft het platform zelf een duidelijke leercurve. Maar de Alkmaarders hebben allerlei snufjes toegevoegd om de bruikbaarheid te verbeteren. Zo worden meerdere hulpmiddelen en methoden voor gegevensmodellering geboden. Bijzonder is het Github-achtige versiebeheer en de mogelijkheden tot samenvoegen en terugdraaien.

Certificeringen

"Een kritiekpunt is het ontbreken van tools voor het modelleren van langlopende, stateful workflows"

Forrester wijst wel op het ontbreken van enkele industrie-specifieke certificeringen voor beveiliging. Volgens Chris Obdam, ceo Betty Blocks, is zijn bedrijf bezig die te behalen. Voorbeeld is NEN7510 voor de zorg. Daarnaast werkt Betty Blocks aan het verkrijgen van certificeringen voor Amerikaanse overheden. Overigens maken de bestaande certificeringen het al mogelijk om aan elke grote onderneming te verkopen, stelt Obdam.

Een ander kritiekpunt van Forrester is het ontbreken van tools voor het modelleren van langlopende, stateful workflows. Dat laatste wordt overigens ook bij veel concurrenten gemist, zo relativeert het adviesbureau. Obdam: ‘Wij zien dat eigenlijk als een bpm-specifieke feature. Daar zijn andere tools voor met eigen Forrester Waves. We bieden uiteraard wel tools voor het modelleren van workflows.’

Forrester verwerkt in de analyse ook klantbeoordelingen. Klanten noemen als sterke punten de mogelijkheid heel moderne apps te bouwen. Verder onderscheidt Betty Blocks zich met een op microservices gebaseerde architectuur en de ondersteuning voor gecodeerde aanpassingen. De software uit Alkmaar wordt een goede basis genoemd voor sterke software delivery lifecycle- processen.

Ook leuk

Obdam is blij met de uitkomsten van het Forrester-rapport. ‘Fantastisch dat we als leider worden aangemerkt.’ Betty Blocks is opgezet vanuit de gedachte dat iedereen een app moet kunnen bouwen, stelt Obdam. Alles wat het bedrijf doet, is erop gericht dat doel te bereiken, tot aan de partnerschappen toe. Betty Blocks werkt samen met onder meer PMI en Capgemini.

‘Door de softwareontwikkeling intuïtief te maken raken businesslui meer betrokken bij het ontwikkelproces,’ valt Victor Küppers, directeur strategie, hem bij. ‘Het bouwen van apps moet niet alleen gemakkelijk maar ook leuk zijn.' Overigens zit de truc niet alleen in het bouwen van een app, maar ook in alles eromheen. In dit opzicht is belangrijk dat zakelijke gebruikers architectonisch veilige en degelijke apps kunnen bouwen die aan het securitybeleid voldoen. Daarnaast is adoptie binnen het bedrijf van levensbelang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-01T10:56:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.