Rabobank wil innovatie leveren

Incubatorprogramma Moonshots toont toekomstvisie bankiers

Rabobank

Boeren helpen door hun veestapel beter in kaart te brengen met IoT, landbouwmachines uitlenen via een online-platform zoals Uber en Airbnb, en betalen met biometrische identificatie. Dat zijn drie ideeën die medewerkers van de Rabobank hebben uitgewerkt in de derde editie van het interne incubatorprogramma Moonshots.

De plannen zijn op het hoofdkantoor in Utrecht gepresenteerd. Binnen die Moonshotscampagne kunnen medewerkers ideeën aandragen voor innovaties binnen de bank. Dit jaar heeft een jury uit zo'n 175 voordrachten uiteindelijke drie teams de kans gegeven om hun ideeën uit te werken naar plannen die in de toekomst relevant zijn voor klanten van de bank.

Teams van vier tot vijf mensen hebben drie maanden de tijd gehad om begeleid door start-up experts hun ideeën uit te werken. Daarvoor zijn ze uitgeroosterd van hun normale werkzaamheden binnen de bank. Het programma is begeleid door start-up experts van buiten de bank.

Bart Leurs, hoofdverantwoordelijke voor fintech en innovatie licht toe: 'De bank van de toekomst ziet er heel anders uit dan de bank van vandaag. Ouderwetse verdienmodellen staan onder druk. De dienstverlening aan klanten moet verbeteren en daarbij worden online en mobiel leidend. We moeten als bank ook op zoek naar additionele verdienmodellen.'

Volgens Leurs geeft de Moonshot-campagne een impuls aan innovatie die van binnen het bedrijf zelf komt. Uit eerdere innovatieprogramma's zijn ook ideeen onsttaan die zijn uitgerwerkt tot toepassingen zoals Iban-naamcheck. Een module om te controleren of naam en rekeningnummer overeenkomen die door medewerkers van de Rabobank ontwikkeld is.   

Moonschots 3

Bij de derde editie van Moonshots staat onder meer Farmbit op het podium. Dat team uit Australië - medewerkers uit alle tien de landen waar de bank actief is kunnen deelnemen - werkt aan een online platform voor het uitlenen van landbouwmachines. Zonder de machines te bezitten wil de start-up binnen de bank uitgroeien tot de grootse landbouwmachineleverancier ter wereld. De jury ziet wel brood in deze vorm van aanvullende dienstverlening naar klanten en heeft het team nog zes maanden extra gegeven om het idee verder uit te werken.

Het team van Moovement heeft een idee uitgewerkt om kuddes vee beter te kunnen beheren. Dat gebeurt door koeien te volgen via een chip. Door een chip in te brengen in één van de magen kan het dier via gps worden gevolgd. Zo moet de eigenaar beter in beeld krijgen waar zijn vee zich bevindt en informatie over bijvoorbeeld lichaamstemperatuur en vochtpercentage uitlezen. Met name in gebieden met uitgestrekte graasgebieden, zoals Australië, Zuid- en Noord-Amerika, is het beheer van vee vaak een kostbare aangelegenheid. Door een dier tijdens zijn hele productiecyclus te kunnen volgen moeten boeren meer inzicht krijgen in kosten en beheer, aldus de bedenkers. De jury heeft besloten om ook dit project meer tijd te geven om het idee verder uit te werken.

De bedenkers van Speedo presenteerden alternatieven voor de betaalpas. De bedenkers kijken naar mogelijkheden voor betalen via biometrische kenmerken zoals vinger- en iris-scan, gezichts- en spraakherkenning. Het bekijkt toepassingen in de ouderenzorg en binnen festivals. Met name voor ouderen en dementerenden blijkt het onthouden van een pincode vaak een probleem.

De jury besloten dat Speedo het plan in de lijn moet voortzetten en niet binnen het incubatorprogramma. De jury beoordeelt namelijk in hoeverre de ideeën een radicale innovatie zijn. Als een idee aansluit op bestaande diensten binnen de bank wordt het daar voortgezet.    

Nieuwe propositie

Als het aan de bank ligt kunnen klanten straks dus voor meer dan alleen kredieten bij de bank terecht. Leurs: 'Ook Rabobank gaat naar een model bewegen waarin de klant het grootste deel van de bankzaken doet vanaf de mobiele telefoon. Je gaat van klanten naar gebruikers. Dat is een andere bedrijfsvoering. De interactie wordt veel belangrijker dan een product verkopen.'

Hij verwacht dat de bank die een grote achterban heeft in de agrarische sector naast kredietverstrekker ook additionele diensten zal gaan leveren.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hopelijk dat die boeren zelf weer een coöperatieve bank op gaan zetten want de Rabobank is dat niet meer en dus een reguliere bank met dito reguliere streken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-06T14:41:00.000Z Pim van der Beek