Dit zijn de opvallendste gadgets op techbeurs CES

CES 2023 credit: Consumer Technology Association

Artificiële intelligentie (ai) is dé drijvende kracht achter veel tech-innovaties. De techbeurs CES, onlangs in Las Vegas gehouden, liet zien hoe snel de voortgang gaat. Over een breed front vinden machine learning en andere ai inmiddels toepassing. En er komt nog veel meer aan, zo blijkt tijdens een wandeling over de beursvloer.

BMW iVision Dee

Steeds meer ai wordt gepropt in autonoom rijdende voertuigen. BMW liet zien hoe hard= en software volledig met elkaar worden verweven. Het volledige potentieel van digitalisering wordt benut om de auto te veranderen in een intelligente metgezel. Veel aandacht trok de BMW iVision Dee, een conceptcar met emotionele intelligentie. Dankzij ai kan deze BMW zich aanpassen aan de gewoonten en voorkeuren van de chauffeur. Dee, dat voor digital emotional experience staat, voelt als het ware de bestuurder aan. De wagen weet uit eerdere autoritten wat de automobilist wil en anticipeert daarop.

Dit gebeurt door informatie over de volle breedte van de voorruit te projecteren. Op het head-up display valt van alles te zien, variërend van suggesties voor bestemmingen tot entertainment, informatie, nieuws, agenda-items of sociale-mediaberichten. Een mixed reality slider laat content zien op vijf niveaus: van analoog tot rij-informatie tot content van het communicatiesysteem tot augmented reality-projectie tot virtuele werelden. Een ‘huid’ van E Ink laat de buitenkant van de auto van kleur veranderen.

Gesproken commando's

De Aska A5, een vliegende auto voor korte vluchten.

De Stellantis Ram 1500 BEV heeft ai-hulpjes aan boord die reageren op gesproken commando’s, ook van buiten de truck. Als de chauffeur bijvoorbeeld voor een klus is uitgestapt, kan de Ram in shadow mode onbemand achter deze persoon aan rijden. Handig als je voor het werk een stuk moet lopen en niet terug wilt keren.

Ook de slimme kinderwagen Ella volgt je vanzelf. Makkelijk als je je handen vrij wilt houden. Om veiligheidsredenen werkt het apparaat niet als er een baby of peuter in zit. Verder maakte de Aska A5 zijn debuut, een helikopter waarmee je over de weg naar de luchthaven kunt rijden. Deze vliegende auto is bedoeld voor korte vluchten.

Teddybeer

BebeLucy, een slimme wieg

Ai dringt diep in ons leven binnen. Het helpt ons - letterlijk en figuurlijk - van de wieg tot het graf. BebeLucy, een slimme wieg die slaaptechnologie en ai-bio-signaalverwerking gebruikt, merkt meteen als een baby stress ervaart. Het gehuil en de gelaatsuitdrukking van de baby ‘vertellen’ dit slimme wiegje wat er aan de hand is. Bovendien houden sensoren lichaamstemperatuur, hartslag en ademhaling in de gaten. Ook waarschuwt de wieg wanneer het tijd is om luiers te verwisselen. Verder regelt BebeLucy dat het klimaat en de luchtkwaliteit in de babykamer optimaal zijn. 

Cati, een robot die in een teddybeer zit ingebouwd, helpt peuters hun taal en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. De gesprekken zijn interactief. Als een kind wat zegt, reageert de robot daarop. Beiden praten continu heen en weer. Cati snijdt een breed scala aan onderwerpen waar een kind weer van leert. De robot leidt de gesprekken en houdt de aandacht van kinderen vast door meer vragen te stellen en er af en toe een quizje tegenaan te gooien. Voordeel is dat een kind niet steeds naar een scherm hoeft te kijken.

Nabestaanden

"Conversational ai wordt steeds beter maar kan alleen maar voortborduren op situaties die zich in het verleden hebben afgespeeld"

Re;memory behoort tot het snel groeiende aantal ai-applicaties dat nabestaanden in staat stelt te praten met een digital twin van een overleden persoon. Ook verloopt de communicatie in twee richtingen. Conversational ai wordt steeds beter maar kan alleen maar voortborduren op situaties die zich in het verleden hebben afgespeeld.

Ook later als mensen in de nadagen van hun leven komen, helpt ai. De Bedsore-M gebruikt machine learning om doorligwonden te voorkomen. Een algoritme analyseert de houding waarin patiënten liggen. De intelligente bedmat biedt ook een op maat gemaakte oplossing voor huidveroudering en een betere slaaphouding. Ouderen kunnen een robot krijgen die hen in de gaten houdt en gezelschap biedt.

Tonework gebruikt een algoritme om de optimale kleur voor make-up te vinden. Liefst 3.448 delen van het gezicht worden hiertoe geanalyseerd, evenals iemands emoties. Ai maakt het mogelijk cosmetica volledig te individualiseren. Robotarmen zorgen voor de juiste mix.

Ook (huis)dieren zijn geholpen met ai. TTcare van het bedrijf Ai for Pet spoort ziekten en gezondheidsproblemen bij viervoeters op. Je neemt een foto van je hond of kat en de ai-software analyseert deze. De app waarschuwt als er iets aan ogen, huid of gewrichten lijkt te mankeren.
 
Ai Aquatics ontwikkelde een robot die je zwembad schoon houdt. Heisenberg Robotics demonstreerde in Las Vegas. waar overigens weinig groeit, een zelfrijdende grasmaaier. Hierbij wordt volgens het bedrijf dezelfde ai-techniek gebruikt als in een Tesla.

Osim toont stoelen die met bio-sensoren en ai zien hoe je het beste meer relaxed kan worden. Dit gebeurt met massage, warmte en geluid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-16T10:07:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.