Topicpagina, Computable 31/32 2008

VDI virtualiseert werkstation

Op het Topic Virtualisatie is sinds kort het expertpanel operationeel en direct al is er discussie over virtual desktop infrastructure (VDI). Iedereen ziet er wel de toegevoegde waarde van, de discussie gaat meer over de volwassenheid, de toekomst en het kostenbesparende aspect van VDI. Onze experts aan het woord.

In virtualisatieland isVDI een nieuwe ontwikkeling die volgens Martijn Baecke, technisch consultant virtualisatie bij Inter Access, inhoudt dat het werkstation-OS wordt verplaatst van het lokale werkstation naar het datacenter. Daar wordt het desktop-OS gehost binnen de virtuele infrastructuur. "VDI staat nog in de kinderschoenen en is zeker nog in ontwikkeling. Sinds kort zijn twee grote namen in de virtualisatiewereld, VMware en Citrix, ingestapt in VDI. Met deze toetreding zal er in ieder geval een versnelling komen in de (r)evolutie van het product VDI. De virtualisatie van het werkstation zou nog een stap verder kunnen door het te verplaatsen naar de hardware van het werkstation zelf. Hiermee bedoel ik de virtualisatie van de lokale hardware met een synchronisatie naar het datacenter indien de mogelijkheid zich voordoet. Hiermee komt er ook een mogelijkheid voor laptops om gebruik te maken van de voordelen van VDI. Er is nog een lange weg te gaan, maar ik ben ervan overtuigd dat met VDI een eerste stap is gezet naar een flexibele en dynamische werkstationinfrastructuur."

Marcel Derksen
Presales support manager EMEA
Replify

"Virtualisatie op de desktop is een volgende stap in de virtualisatiemarkt. De vraag is of iedereen hier al aan toe is. Op dit moment is iedereen zich aan het richten op de virtualisatie van de servers, enerzijds omdat de servers steeds krachtiger worden, anderzijds vanwege milieuredenen. Zal de VDI-techniek echt doordringen tot de desktop? Voorwaarde is denk ik dat de applicatie geschikt is om hiermee om te gaan. De huidige technieken (Citrix en RDP) hebben voor een aantal applicaties beperkingen waardoor ze eigenlijk niet gebruikt worden. Indien deze beperkingen uit de weg worden genomen is er zeker een kans van slagen. Verschillende bedrijven zijn inmiddels betrokken bij de ontwikkeling van VDI, vooral voor het versnellen en beperken van het verkeer."

Roel Gloudemans
Consultant
Ideas to Interconnect

"Ik denk dat er twee verschillende technologieën op een hoop worden gegooid: aan de ene kant de nieuwe incarnatie van de ‘domme' terminal, aan de andere kant het gebruik van virtualisatie voor de dekstop. Het ene is prima zonder het andere te gebruiken. Een terminal in combinatie met een broker en Windows Server levert minder problemen op dan de hier beschreven oplossing. Wat ook niet vergeten moet worden, is dat met VDI de ‘desktop effects' en film een probleem vormen. Een terminal zonder geavanceerde grafische weergave doet gemiddeld 100 Kb per seconde. Piekbelastingen boven de 1 Mb per seconde zijn normaal. Printen, maar bijvoorbeeld ook usb-sticks, vormen een uitdaging. Printopdrachten van 100 MB zijn niet ongewoon, maar wel lastig als je in een pand zit dat bijvoorbeeld met een sdsl-verbinding aan het centrale netwerk hangt. Ik denk wel dat deze technologie de toekomst heeft, maar hij is zeker nog niet uitontwikkeld."

Laurens van Gunst
Virtualisatiespecialist
ilionx Managed Services

"Hoewel het steeds meer komt, is VDI nog niet doorgebroken. Hoewel hiermee een goede stap gezet kan worden in de richting van ‘working anywhere' zie ik bedrijven het niet snel doen omdat het een grote investering is. VDI biedt een geïsoleerd systeem, waarbij je er dus voor zou kunnen kiezen om de eindgebruiker alles op zijn eigen desktop te laten instaleren zonder dat anderen er last van hebben. De vraag is dan of het niet een andere vorm van beheer vereist want ten opzichte van het reguliere beheer geeft het een grotere vorm van centralisatie van systemen. Steeds meer en meer zal er remote gewerkt worden en steeds meer wordt de systeembeheerder verwijderd van het persoonlijke contact met de klant. Al met al ben ik een beetje in dubio: VDI is in potentie een goed product, of het slaagt ligt aan de manier waarop het toegepast gaat worden."

Erik Westhovens
Adjunct-directeur/cio
DeltaIsis

"VDI is meer dan een hype, ondanks dat het nog niet echt is doorgebroken. De grote bedrijven als Microsoft, VMware en Citrix leveren goede oplossingen en een speler als 2X levert een goede prijsbewuste oplossing die zeker de moeite waard is. Voor klanten levert het enerzijds een besparing op, maar veel belangrijker, het levert een continu beschikbare client op. De client is bijna ‘monkeyproof'. Voor gebruikers levert het een heel flexibele omgeving op, mits goed geïmplementeerd. Juist in de implementatiefase gaat het vaak mis. Onjuist geïmplementeerd wordt het al snel een bottleneck in je omgeving. Ik heb zelf de VDI-training van VMware gehad en was erg verbaasd wat er allemaal nog bij komt kijken om het goed te doen. Voor de klant is het een goed concept waar zeker geld mee te besparen is, maar zorg voor een goede implementatiedienstverlener."

Bas Dorland
Senior system engineer
Compello

"VDI is zeker een groeimarkt voor komende tijd. Ik zie dat de interesse vanuit de markt er zeker is, maar dat er te veel naar de kostenbesparende aspecten gekeken wordt. Ik denk dat dit een verkeerd uitgangspunt is om te kijken naar VDI en het zal zeker ook niet de doorslag geven om VDI te implementeren. Het is meer een oplossing die gaat samenwerken met de traditionele omgevingen en dus naast de bestaande infrastructuur. Zijn sterke punten zijn de voordelen van centraal beheer en het snel uitrollen van nieuwe werkplekken. Ik denk dat VDI een product is dat we de komende tijd veel gaan tegenkomen."

Rob van der Wel
Technisch consultant
CDG Europe

"Op dit moment is VDI als concept meer een ‘tussenoplossing'. Voor veel bedrijven zal het complementair zijn aan hun server based computing-omgeving en niet per se concurrerend. Waar de meeste ict-managers, maar zeker ook de business managers, van dromen, is een homogene omgeving die off- en online kan werken en daarmee overal beschikbaar is of beschikbaar gemaakt kan worden. Perfecte, uniforme ontsluiting tot alle applicaties die de eindgebruiker nodig heeft. Tot die tijd moeten we het doen met de beschikbare infrastructuurproducten en die zijn zeker niet slecht. Er ontbreekt echter hier en daar nog wel voldoende integratie om acceptatie door het bedrijfsleven vanzelfsprekend te maken. Een implementatie van een (virtuele) desktop waarbij al deze producten ingezet worden, moet ik echter nog tegenkomen. Kostentechnisch gezien is dat namelijk een slechte oplossing."

Jaap-Klaas Hoekstein
Manager Enterprise Architecture
Accenture

"VDI wordt steeds vaker genoemd als oplossing en komt steeds vaker op de roadmap te staan. De voordelen van VDI zijn onder andere security, beter in staat compliant te zijn en een betere manageability. Ook zaken als een thuiswerkplek zijn makkelijker te realiseren en de migratie naar VDI is relatief eenvoudig. Om de kostenbesparingen te halen die vaak worden genoemd, zijn er diverse randvoorwaarden. Het betekent dat de infrastructuur aan de juiste eisen moet voldoen qua bandbreedte, storage en tooling. Het betekent dat de kwaliteit van beheer op een hoog niveau moet staan. Het vraagt om meer kennis dan standaardbeheer. In sommige gevallen is een groot voorbereidend traject nodig voordat er kan worden begonnen met implementatie. Een goede architectuur is hierbij nodig. De toekomst van VDI ziet er heel goed uit en zal binnenkort ook niet meer weg te denken zijn."

Bart Muijzer
Systems Solutions Architect, Systems Practice Operating Systems Ambassador
Sun Microsystems Nederland

"VDI is mijns inziens zeker geen hype, sterker nog: ik denk dat het op dit moment de enige manier is om de uitdagingen die alle bedrijven hebben op het gebied van beheer, stroomverbruik, ruimtegebrek in het datacenter, koelingsproblemen, etc. op een effectieve manier te lijf te gaan. Belangrijk bij elke VDI-oplossing is dat deze zo min mogelijk moet ingrijpen op de bestaande infrastructuur, applicatie-onafhankelijk moet zijn en naadloos met bestaande applicaties moet kunnen integreren. Het artikel refereert aan oplossingen van Citrix en VMware. Op ons kantoor gebruiken wij al zo'n acht jaar de SunRay als desktop en onze VDI-oplossing wordt regelmatig geïmplementeerd bij klanten. VDI heeft dus zeker een toekomst."

Expertpanel live

Vanaf nu is ook op het Topic Virtualisatie het expertpanel live. Onze experts gaan met elkaar en met de markt in discussie over de nieuwste virtualisatietrends en geven tips voor de eindgebruiker. Meer informatie op www.computable.nl/virtualisatie. Ook virtualisatie-expert worden? Mail je gegevens en redenering naar computable.virtualisatie@vnumedia.nl.

Gezocht: experts

Computable zoekt op verschillende gebieden nog experts. Wil jij mee discussiëren en als vraagbaak van de redactie dienen, mail dan je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar:

Open Source
computable.opensource@vnumedia.nl

CRM
computable.crm@vnumedia.nl

Development
computable.development@vnumedia.nl

ERP
computable.erp@vnumedia.nl

Telecom
computable.telecom@vnumedia.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

VDI lijkt me ook de ideale oplossing voor iedereen die een computer zonder onderhoud wil in de thuissituatie. Gewoon een thin-client met een paar USB-poorten. Een ISP kan dan ook een VDISP worden. Belangrijk daarbij blijft een goede koppeling van randapparatuur, zoals printers, branders en digitale camera's. Eventuele extra software kan dan via de VDIP legaal aangeschaft worden, evt. zelfs goedkoop in groepslicentie (!). Wat zullen mijn bejaarde (schoon)ouders gelukkig zijn als ze niet steeds een beroep hoeven te doen op hun kinderen, voor een cryptische foutboodschap of een simpele installatie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-01T11:06:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.