Groei servervirtualisatie vlakt af

Zakelijke markt zet desktopvirtualisatie beperkt in

In tegenstelling tot servervirtualisatie, inmiddels op grote schaal toegepast op de Nederlandse zakelijke markt, is het gebruik van desktopvirtualisatie momenteel nog beperkt tot circa 3 procent van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile. Vanaf februari 2011 interviewde Computer Profile circa tweeduizend ict-verantwoordelijke functionarissen over het gebruik van besturingssystemen voor servers en eindgebruikerssystemen en virtuele oplossingen op dit gebied.

Gebruik desktopvirtualisatie

Grafische weergave van het huidige gebruik van desktopvirtualisatie

Vooralsnog wordt desktopvirtualisatie vooral gebruikt bij de organisaties met een groot aantal geautomatiseerde werkplekken. Zijn er minder dan vijftig geautomatiseerde werkplekken dan ligt het gebruik van desktopvirtualisatie op 1 procent. Tot honderd geautomatiseerde werkplekken is dit 2 procent. Tot vijfhonderd werkplekken ligt de penetratie op 4 procent en bij bedrijfsvestigingen met meer dan vijfhonderd werkplekken ligt het huidige gebruik van desktopvirtualisatie op circa 9 procent.

Afvlakking groei servervirtualisatie

Ontwikkeling servervirtualisatie

Grafische weergave van de ontwikkeling van servervirtualisatie 2008-2011

Servervirtualisatie wordt al enige jaren in kaart gebracht door Computer Profile. In de periode 2008-2009 nam het aantal bedrijfsvestigingen met servervirtualisatie toe met 140 procent, in de periode 2009-2010 met circa 75 procent. De afgelopen twaalf maanden is het gebruik van servervirtualisatie binnen de in kaart gebrachte groep ook verder toegenomen, maar met een meer bescheiden percentage van 13 procent overall.

De indeling naar werknemersklasse geeft meer inzicht in de reden dat de groei afvlakt. Het zijn nu vooral de kleinere organisaties waar het gebruik van servervirtualisatie nog altijd flink toeneemt. In het segment vijftig tot honderd werknemers neemt de penetratie servervirtualisatie toe met 24 procent. Ook het segment honderd tot tweehonderd werknemers kent nog net een double digit groei (11 procent). Voor de overige werknemersklassen (tweehonderd tot vijfhonderd, vijfhonderd tot duizend en meer dan duizend) ligt de groei in de afgelopen twaalf maanden onder de 5 procent.

VMware nog altijd prominent

Installed base servervirtualisatie

Grafische weergave van de installed base servervirtualisatie

Van alle gevonden servervirtualisatie-oplossingen bij bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers is in mei 2011 ongeveer 82 procent afkomstig van VMware. Ten opzichte van het aandeel een jaar geleden is dat een afname met 5 procentpunt. Belangrijkste segmenten voor VMware zijn de overheid, de zorg en de transportsector waar het aandeel ongeveer 90 procent bedraagt. Daarnaast is het aandeel VMware hoger bij grotere bedrijfsvestigingen dan bij kleinere.

Microsoft weet ten opzichte van twaalf maanden geleden het aandeel uit te breiden van 8 naar 11 procent. In het onderwijs kent Microsoft met 20 procent zijn sterkste segment. Ook in de dienstverlenende segmenten is het aandeel Microsoft met 15 procent relatief hoog.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-29T08:14:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.