VMware blijft fier aan kop in servervirtualisatie

Steeds meer desktopvirtualisatie, Citrix meest gebruikt

Bijna driekwart van alle bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers maakt gebruik van servervirtualisatie. De meest gebruikte oplossing voor servervirtualisatie is VMware (76,6 procent). Daarna volgt Microsoft met bijna 16 procent en ongeveer 6 procent van de oplossingen is van Citrix. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van circa zevenduizend interviews die zijn gehouden met it-verantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers over de gebruikte infrastructuur.

Installed base servervirtualisatie

Installed base servervirtualisatie

In de afgelopen vier jaar is het aandeel van Citrix ongeveer gelijk gebleven en Microsoft wint een beetje terrein op VMware. De verschillen tussen de onderscheiden marktsegmenten zijn relatief beperkt. Citrix lijkt zijn sterkste positie te kennen in het publiek domein, Microsoft juist bij bedrijven in het segment ‘medium sized businesses’ (vijftig tot 250 medewerkers in Nederland). Binnen de gezondheidszorg, het onderwijs en in de ict en nutssector wordt het meest gebruik gemaakt van software voor servervirtualisatie, namelijk acht op de tien bedrijven. In de transportsector en bij overheidsinstellingen ligt het gebruik het laagst, hier geven circa zes op de tien locaties aan servervirtualisatie toe te passen.

Gebruik desktopvirtualisatie stijgt

Penetratie desktopvirtualisatie

Penetratie desktopvirtualisatie

Het gebruik van virtuele desktops lijkt nu snel aan populariteit te winnen. In 2013 gaf een kleine 10 procent aan dat men beschikte over oplossingen voor desktopvirtualisatie. Een jaar later is dat gestegen naar 16 procent van de locaties. In een aantal segmenten is het gebruik verdubbeld of verdrievoudigt. Snelste stijgers zijn de segmenten ict en nutssector, de transportsector, de gezondheidszorg en overheidsinstellingen. Zo zien we bijvoorbeeld een sterke stijging in het gebruik van virtuele desktops onder Nederlandse gemeenten.

Ook segmentatie naar werknemersklassen laat over de gehele linie een duidelijke toename zien in het gebruik van virtuele desktops. De penetratie ligt het hoogst bij de wat grotere organisaties. Zo ligt de penetratie van het gebruik van virtuele desktops bij bedrijven met tweehonderd tot vijfhonderd werknemers op 20 procent, bij vijfhonderd tot duizend op 22 procent en bij organisaties met meer dan duizend werknemers eveneens op 20 procent. Bij de iets kleinere locaties, met vijftig tot honderd werknemers, ligt het gebruik vooralsnog nog het laagst op 12 procent van de locaties. In het resterende segment, honderd tot tweehonderd medewerkers, ligt het gebruik op 16 procent.

Leveranciers van desktopvirtualisatie

Oplossingen voor desktopvirtualisatie

Oplossingen voor desktopvirtualisatie

Waar bij servervirtualisatie VMware de meest voorkomende oplossing is, is dat bij desktopvirtualisatie de software van Citrix. Ruim zes op de tien geïnventariseerde oplossingen voor desktopvirtualisatie betreft een Citrix-toepassing. Bij locaties van multinationals kent Citrix, met 85 procent, zijn sterkste installed base-aandeel. VMware wordt met 35 procent relatief veel gebruikt bij instellingen uit de publieke sector. Microsoft, overall de nummer drie, wordt met 16 procent bovengemiddeld ingezet bij bedrijfsvestigingen uit het segment ‘medium sized businesses’ (vijftig tot 250 medewerkers).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Veel mensen rekenen Remote Desktop ook onder desktop-virtualisatie. Dat onderscheiden zou wel eens een totaal ander resultaat op kunnen leveren. Verder moet je onderscheid maken tussen desktop-virtualisatie op de desktop en een virtueel desktop operating system (één voor iedere user) op een server.

Veel klanten van ons hebben er nauwelijks weet van dat hun (functionele) servers al jaren onder HyperV draaien en al helemaal niet dat dat nou Microsoft-virtualisatie is. VMWare weten ze meestal wel want dat wordt vaak apart geoffreerd en berekend.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-07T08:03:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.