Microsoft wordt gewilder bij servervirtualisatie

Servervirtualisatie

Ruim drie kwart van alle bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers maakt gebruik van servervirtualisatie. De meest gebruikte oplossing voor servervirtualisatie is VMware (72,6 procent), gevolgd door Microsoft (19 procent) en Citrix (7 procent). In het afgelopen jaar is het aandeel van Citrix ongeveer gelijk gebleven en won Microsoft zo’n 5 procent terrein op VMware. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile.

Installed base servervirtualisatie

Installed base servervirtualisatie

Computer Profile ondervroeg 3500 it-verantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers over de gebruikte infrastructuur. Hieruit blijkt dat VMware koploper in servervirtualisatie is, gevolgd door Microsoft en Citrix. De verschillen tussen de onderscheiden marktsegmenten zijn relatief beperkt. Citrix kent zijn sterkste positie in het publieke domein, terwijl Microsoft juist bij bedrijven in het segment medium sized businesses het grootste aandeel heeft.

Binnen de non-profitsector wordt het meest gebruikgemaakt van software voor servervirtualisatie namelijk bijna negen op de tien bedrijven. In de transportsector ligt het gebruik het laagst, hier geeft drie op de vijf locaties aan servervirtualisatie toe te passen.

Desktopvirtualisatie

Penetratie gebruik desktopvirtualisatie

Penetratie gebruik desktopvirtualisatie

Computer Profile concludeert dat het gebruik van virtuele desktops nu snel aan populariteit lijkt te winnen. In 2013 beschikte een kleine 10 procent over oplossingen voor desktopvirtualisatie. Nu is dat gestegen naar bijna een kwart van de locaties. In sommige segmenten is het gebruik verdubbeld of verdrievoudigt. De snelste stijgers zijn overheidsinstellingen en het onderwijs. Zo is er een sterke stijging te zien in het gebruik van virtuele desktops onder Nederlandse gemeenten.

Ook segmentatie naar werknemersklassen laat over de gehele linie een duidelijke toename zien in het gebruik van virtuele desktops. Het gebruik ligt het hoogst bij grotere organisaties. Zo gebruikt ruim 30 procent van de bedrijven met tweehonderd tot vijfhonderd werknemers virtuele desktops. In 2014 wat dit nog ongeveer 20 procent. Bij organisaties met vijfhonderd tot duizend medewerkers gebruikt ongeveer 40 procent virtuele desktops en bij organisaties met meer dan duizend werknemers ligt het percentage op ruim 30 procent. Bij locaties met vijftig tot honderd werknemers ligt het gebruik vooralsnog het laagst op 16,2 procent. In het resterende segment, honderd tot tweehonderd medewerkers, ligt het gebruik op 21,8 procent.

Waar bij servervirtualisatie VMware de meest voorkomende oplossing is, is dat bij desktopvirtualisatie de software van Citrix. Ruim zes op de tien oplossingen betreft een Citrix-toepassing. Bij locaties van multinationals kent Citrix, met bijna 65 procent, zijn sterkste installed base-aandeel. VMware wordt met 33 procent relatief veel gebruikt bij instellingen uit de publieke sector. Atos, de nummer drie, komt met ruim 18 procent uitsluitend bij multinationals voor. Microsoft wordt met ruim 17 procent bovengemiddeld ingezet binnen het mkb.

Virtualisatieoplossing

Virtualisatieoplossingen

Virtualisatieoplossingen

Over de algehele linie is een stijgende lijn te zien over de drie virtualisatieoplossingen. Ruim een derde (37 procent) van de locaties geeft aan gebruikt te maken van applicatie virtualisatieoplossingen, zoals Citrix XenApp en Microsoft App-V. Het gebruik van virtuele desktops wordt door bijna een kwart van de locaties gebruikt. Binnen servervirtualisatie is het grootste aandeel te zien. Ruim 77 procent geeft aan oplossingen te gebruiken zoals VMware EXSXi of Microsoft Hyper-V.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-21T10:00:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.