VMware meest gebruikt voor servervirtualisatie

"Microsoft en Citrix volgen op gepaste afstand."

Ruim driekwart van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met minimaal vijftig medewerkers maakt gebruik van servervirtualisatie. De meest gebruikte oplossing voor servervirtualisatie is VMware (75 procent). Het aandeel van de leverancier is in het afgelopen jaar met 2,5 procentpunt gestegen. De nummer twee en drie zijn Microsoft (17 procent) en Citrix (7 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder 6200 it-verantwoordelijken.

Computer Profile onderzocht drie virtualisatieoplossingen: servervirtualisatie, desktopvirtualisatie en applicatie virtualisatieoplossingen. Het gebruik van de drie oplossingen is in de afgelopen drie jaar toegenomen. 

1. Servervirtualisatie

Servervirtualisatie 2017

Het onderzoeksbureau ziet dat het grootste aandeel zich bevindt bij servervirtualisatie: ruim drie kwart van de bedrijfslocaties gebruikt een servervirtualisatie. Computer Profile zegt dat de verschillen tussen de marktsegmenten beperkt is. Citrix lijkt haar sterkste positie te kennen in het publiek domein, Microsoft juist bij bedrijven in het segment ‘medium sized businesses’ (vijftig tot 250 medewerkers in Nederland).

De overheid maakt het meest gebruik van software voor servervirtualisatie, namelijk ongeveer 94 procent van de locaties. Daarna volgt de gezondheidszorg en het onderwijs met respectievelijk 87 en 83 procent. In de transportsector ligt het gebruik het laagst, hier geeft ongeveer twee derde van de locaties aan servervirtualisatie toe te passen.

2. Desktopvirtualisatie

desktopvirtualisatie 2017

Het gebruik van virtuele desktops heeft de afgelopen vijf jaar een snelle groei laten zien. Volgens Computer Profile lijkt die nu af te vlakken. In 2013 gaf een kleine 10 procent aan dat men beschikte over oplossingen voor desktopvirtualisatie en in 2015 was dat verdubbeld. Nu, in 2017, is dat verder gestegen naar bijna een kwart van de locaties. In een aantal segmenten is het gebruik verdubbeld of verdrievoudigt. Snelste stijgers zijn de overheidsinstellingen en bedrijfslocaties binnen de financiële dienstverlening.

Ook segmentatie naar werknemersklassen laat over de gehele linie een duidelijke toename zien in het gebruik van virtuele desktops. De penetratie ligt het hoogst bij de grotere organisaties. Zo ligt het aandeel van virtuele desktops bij bedrijven met tweehonderd tot vijfhonderd werknemers op ongeveer 30 procent. Dat was in 2014 nog ongeveer 20 procent. Bij organisaties met vijfhonderd tot duizend medewerkers ligt het aandeel op ongeveer 41 procent. Gekeken naar organisaties met minimaal duizend medewerkers ligt het gebruik op 40 procent.

Bij de iets kleinere locaties, met vijftig tot honderd werknemers, ligt het gebruik vooralsnog nog het laagst op ongeveer 16 procent van de locaties. In het resterende segment, honderd tot tweehonderd medewerkers, is het aandeel 23 procent.

Waar bij servervirtualisatie VMware de meest voorkomende oplossing is, is dat bij desktopvirtualisatie de software van Citrix. Ruim zes op de tien geïnventariseerde oplossingen voor desktopvirtualisatie betreft een Citrix-toepassing. Bij locaties van multinationals kent Citrix, met ruim 70 procent, het sterkste installed base aandeel. VMware wordt met 36 procent relatief veel gebruikt bij instellingen uit de publieke sector. Microsoft, overall de nummer drie, zien wij met ruim 12 procent voornamelijk bij de medium sized businesses (vijftig tot 250 medewerkers).

3. Applicatie virtualisatie

virtualisatie-oplossingen 2017

Een derde van de geïnterviewde locaties geeft aan gebruikt te maken van applicatie virtualisatieoplossingen. Hierbij kun je denken aan het gebruik van applicatie virtualisatieoplossingen als Citrix Xenapp en Microsoft App-V.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-13T11:36:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.