Managed hosting door True

Discussie

‘Internet en web moeten met hoofdletters’

 

Er is maar één Internet en één World Wide Web, dus verdienen ze hoofdletters. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De correcte spelling van ict-termen is al jaren voer voor discussie tussen it’ers, taalpuristen, taalmodernisten en anderen. Persbureau Associated Press kondigt aan dat het hoofdlettergebruik voor het Internet voorbij is. Met ingang van 1 juni dit jaar verdient het gedecentraliseerde, wereldwijde netwerk van aaneengesloten netwerken geen hoofdletter meer, aldus AP.

Hoe zit het dan met het World Wide Web, dat net als het Internet tegenwoordig gemeengoed is? Er is toch maar één WWW, net zoals er maar één Internet is? Of is onderscheid op basis van bijvoorbeeld IPv4 en IPv6 een valide argument om niet van één uniek internet te (kunnen) spreken? Dus: Internet of internet? En dan: World Wide Web of world wide web? Wat vind jij?

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/5739533). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Reacties

Hoofdletters moeten een functie hebben, zoals het markeren van het begin van een zin of het begin van een naam. Dus wat mij betreft schrijf je internet alleen met een hoofdletter als het woord aan het begin van een zin staat. Maar als het anders moet zijn, dan mag dat ook; het kan me niet heel erg boeien.

Ik meen me te herinneren dat men vroeger (jaren negentig) het verschil wilde maken tussen "het Internet" en "een internet" en dat dat de reden voor de hoofdletter was. Als dat niet meer speelt, dan volstaat de kleine letter. World Wide Web is meer als een persoonsnaam, mag van mij altijd met hoofdletters.

Volgens http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/238/en_een_van_de/ horen er geen streepjes op de é ... want je kunt 1 hier niet uitspreken als un.

Zon, maan, de maanden en weekdagen schrijven we met kleine letters, dus dat lijkt me geen argument. Internet en www zijn inmiddels iets als watervoorziening of elektriciteitsnet, dus lijkt mij een hoofdletter niet van toepassing.
@Bart: volgens mij is er altijd maar 1 internet. Intranet kan binnen elk bedrijf of gebouw bestaan maar wordt er vaak mee verward; er wordt ook vaak gesproken over 'internetkabels' ipv 'ethernetkabels'.

@jacques een internet was voordat 'het Internet' zo'n grote rol in ons leven ging spelen de term voor een connectie tussen verschillende netwerken. Omdat het Internet nog niet zo'n grote rol speelde wilde men in artikelen e.d. duidelijk het verschil maken tussen een internet en het Internet. Vandaar de hoofdletter. Dit is serieus hoe ik het me herinner.

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×