‘Yahoo-verkoop bedreigt Firefox’

Dit artikel delen:

Het lot van de gevallen internetpionier Yahoo kan webbrowser Firefox pijn doen. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Yahoo heeft al jaren moeite om het hoofd boven water te houden. De van Google overgestapte topvrouw Marissa Mayer heeft het tij niet weten te keren. En nu lijkt het stijgende water echt aan de lippen te staan van de ‘oer-Google’, die ook een proto-Facebook is geweest. De huidige perikelen voor Yahoo brengen een verkoop van de hele onderneming naar voren, waarbij ook Microsoft weer in beeld komt.

Het lot van de gepasseerde zoekmachine uit de internetoertijd is echter niet alleen een kwestie voor nostalgisten en historici. Het raakt ook webbrowser Firefox en de open source-stichting daarachter. De Mozilla stichting is namelijk na jaren van grote financiële afhankelijkheid van Google nu mede afhankelijk van Yahoo. De vraag is of een eventuele koper van Yahoo wel 375 miljoen dollar per jaar wil betalen voor search-verkeer van de browser, die inmiddels kleiner is geworden op de desktop en nauwelijks meespeelt in de groeiende mobiele markt. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is de vraag of het model tussen Mozilla/Firefox en Yahoo überhaupt toekomst heeft. Alleen in het geval dat een gebruiker geen andere search engine aanwijst in de browser zal de browser voor de engine van Yahoo kiezen.
In de overige gevallen zal worden gekozen voor de primaire search engine die de gebruiker heeft ingesteld en feitelijk hebben we hier een van de problemen van Yahoo te pakken: de persoon van Yahoo die dat contract met Firefox heeft gesloten heeft een verwijtbare fout gemaakt door zoveel geld te betalen voor iets waar geen garantie op kan worden gegeven. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het prima, en ik ben zelfs dankbaar dat ik een andere engine kan aanwijzen, maar vanuit het oogpunt van Yahoo is het heel erg veel geld voor een situatie die alleen direct na de installatie van Firefox gegarandeerd geldt. De eerste actie kan zijn het opzoeken van iets op google.com, duckduckgo.com of eender welke ander en de vraag met "wijzig de primaire zoekmachine" met "ja" beantwoorden. En Yahoo heeft niets teruggekregen.

Geen wonder dat het zo slecht gaat met Yahoo.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-02T07:50:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.