‘Intel ondermijnt Microsofts smartphone-ambities’

Het dreigende einde van Intels Atoms geeft de vermeende Surface Phone een gevoelige klap. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Volgens hardnekkige en langlopende geruchten gaat Microsoft met een eigen smartphone komen die dan onder zijn Surface-merknaam uitkomt. De van Nokia overgenomen Lumia-lijn zou dan een interne concurrent krijgen. Dit vermeende nieuwe toptoestel zou een Intel-processor hebben en daarmee Microsofts Continuum-functie een flinke oppepper geven: een smartphone die traditionele Windows-applicaties kan draaien op een aangesloten monitor, toetsenbord en muis. Dit in tegenstelling tot HP’s nieuwe Windows 10-smartphone die het door zijn ARM-processor moet doen met alleen de moderne ‘universal’ Windows-apps.

Maar misschien moet Microsoft het ook doen met ARM, of toch gokken op een oudere Atom die al uit is. Want Intel schrapt zijn nieuwste Atom-chips voor mobiele apparaten, in een strategische herziening van zijn portfolio. De processorreus ondermijnt zo de smartphone-ambities van Microsoft, die eerder juist voor de instaptablets in zijn Surface-lijn afscheid heeft genomen van ARM-processors: de Surface 3 ging voor Atom. Hoewel er nog altijd geen sprake is van een Surface 4, voor naast de Surface Pro 4. Heeft een Surface Phone dan nog wel zin? Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"One size fits all" lijkt leuk, maar dat werkt niet. Niet bij kleding, maar ook niet bij computers.

Windows 10 op Intel x86, zowel op de desktop als op je telefoon, dat werkt niet. Een smartphone die traditionele Windows applicaties draait, die een muis als invoermedium verwachten en een groot scherm om alles op te laten zien: geloof me, dat gaat niet werken, en als het technisch wel werkt, dan moet je dat als gebruiker niet willen.

Laat Microsoft gewoon Intel x86 op de desktop gebruiken, en ARM op mobiele devices, en hun applicaties speciaal voor de devices waar ze op moeten draaien optimaliseren, dan hou je het werkbaar, en heb je tevreden gebruikers.

De Microsofts Continuum-functie gaat over het overal aan dezelfde bestanden te kunnen werken, niet over op alle platformen dezelfde programma's te kunnen gebruiken.

Overigens wordt ARM steeds krachtiger. Wie weet, draait Windows straks alleen maar op ARM, ook op de desktop. Wie zal het zeggen...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-06T08:03:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.