‘Tablets zoeken nieuwe rol’

tablet kantoor vergadering grafiek

Tablets zijn toch niet de voorspelde vervanger van de pc. Wat zijn ze dan wel? Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De verkoop van tablets verloopt al enige tijd niet zoals eerder was verwacht. De voorspelde glansrol voor tablets als vervangers van de algemeen gebruikte pc lijkt niet aan de orde. Of is in ieder geval in veel minder massale mate aan de orde. Enerzijds blijft de oude, trouwe pc toch nog in gebruik, zij het met minder grote verkoop vanwege lagere vervangingsgraad. Anderzijds lijkt juist de smartphone de meest ‘persoonlijke computer’ te zijn, die door eindgebruikers wordt benut voor veel van hun dagelijkse digitale handelingen.

Zijn tablets daarmee slechts een fad; een trend van slechts voorbijgaande aard? Zoals spraaksoftware op de pc was, zoals zandtuintjes op managersbureaus waren, en zoals netbooks in de pc-markt? Sommigen voorspellen dat tablets dood zijn. Anderen spreken van een luwte of relativering. Tablets zijn hoe dan ook in flux: ze zoeken een nieuwe rol. Wellicht toch als productie-apparaat, in de vorm van Microsofts Surface en Apple’s iPad Pro. Of als digitaal canvas voor een nieuwe generatie artiesten en kunstenaars. Of als goed gericht onderwijsapparaat. Of als internetapparaat voor ouderen. Of krijgen tablets een hele andere rol? Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb vanaf het begin af aan geroepen dat tablets/phablets niet meer zijn dan een commerciële hype. De reden is eenvoudig. Ze kunnen gewoon niet wat een laptop of desktop kan. Natuurlijk waren er heel veel comerciele professionals die zeiden, ach, je snapt het niet, je gaat niet met de tijd mee, en wacht maar, straks zul je nergens meer een desktop zien staan en alles....... enfin.

Dit artikel heeft overigens niets te maken met (on)gelijk. Dit heeft alles te maken met heel nuchter nadenken en een tablet aanschaffen en kijken wat je er nu zakelijk bekeken mee kunt. Nou daar was ik dan vrij snel klaar mee. Je kunt met een tablet/phablet domweg niet wat je met een desktop/laptop kan en veilig is die nog steeds niet te noemen. Een ieder wat dit betreft voor zich.

Vrij recent heb ik een nieuwe phablet laten aanrukken rechtstreeks vanuit China. 8", mooi plat, en snel. Ik kan daar al vele malen meer mee dan de eerdere generaties en bellen kan ik er ook al mee. Voor het mobiele zakelijke prachtig. Maar, ik kan r nog steeds niet alles mee doen wat ik wil en natuurlijk, tuurlijk, ik kan hem dusdanig inrichten dat ik alles in de cloud kan doen maar, zolang ik weet dat android als OS bulkt van de security issues, niet handig.

Tablets en onderwijs
Ik kan u zeggen uit rechtstreekse ervaring met een puber dat de tablet en onderwijs nou niet echt succesvol is. Er zit een hardcover om maar waarom zou je die omlaten? Nee joh, zonder doettie het echt stukken beter. Die scheur in het scherm de derde week? Ach, dat ligt echt niet aan de puber, maar dat ding kan gewoon niets hebben. Week vijf, hij doet raar. Er eens naar kijkend en hem vol zien staan met games, apps, gadgets en downloads aan muziek en geen ruimte meer voor de schooldownloads..... Das toch dom zeg..... zeg nou zelf....

Spreek met regelmaat andere ouders en goh, same story. Na twee maanden blijkt 3/4 van de klas van de puber al aardig toe aan een nieuwe. Maar het ligt niet aan de puber. Dat scheelt.

Ik herhaal mezelf nog maar eens. Tablet/phablet reuzeleuk speelgoed, handig als agenda, nog mooier als je er ook nog mee kunt bellen, in mijn geval dan. Geweldige aanvulling als je regelmatig detail of momentopnamen vast wil leggen en wil verzenden en delen. Voor de sociale media, doe ermee wat je wil, fun.

Maar als vervanger van een desk/laptop, daar is het in een groot aantal van de gevallen helemaal niet zo handig voor. Security wise gesproken, vergeet het maar. Neem je bewust een risico op dit laatste.... hardstikke goed, ik hoef de rekeningen niet te betalen als het mis gaat.

Tja ik heb toch een andere ervaring dan @René. Inderdaad was het in de beginfase zoeken wat je er zakelijk aan had. Maar nu gebruik ik tijdens alle gesprekken mijn iPad met toetsenbord. OneNote voor alle notities en de meeste office/email apps. Keurig met MobileIron afgeschermd.
Thuis heb ik vaker de iPad (zonder toetsenbord) in handen dan dat ik achter desktop/laptop zit. Sommige dingen verschuiven zelfs naar mijn smartphone, zoals korte antwoorden op emails en whatsapp.

Ik wacht nog op het moment dat ik nergens meer met een device hoef te slepen en me gewoon op plekken identificeer en vervolgens aan het werk kan op een tafel, muur, whiteboard, etc.

Je bent weer flink aas aan het strooien, Jasper, en René bijt goed!

Laat ik ook eens meedoen in de discussie...

Een tablet is geen universele pc vervanger, net zoals een netbook dat niet was. En een phablet is niet de vervanger van zowel een telefoon als een tablet, een phablet is het allebei gewoon niet.

Een moderne up-to-date iPad is veilig, een premium Android tablet met een actuele bijgewerkte Android versie is redelijk veilig, zeker vergeleken met oude XP pc's die er nog steeds zijn.

Ik ken verschillende senioren voor wie een iPad de primaire computer is. Ze kunnen mailen en internetten, patience spelen en chatten met hun (klein)kinderen, en daarmee kunnen ze met een iPad veel meer doen dan wat ze met hun Windows XP pc uit 2001 konden doen. Voor die groep is een iPad een krachtige pc vervanger die op alle punten beter is.

Je hebt ook mensen die de hele dag grote documenten zitten te bewerken. Dan is minimaal een 20" scherm met een echt toetsenbord onmisbaar; die mensen maak je niet blij met een tablet.

Het ligt dus helemaal aan wat je met een computer doet of een iPad / premium Android tablet volstaat (of zelfs de voorkeur heeft) als pc vervanger.

Goedkope Chinese tablets zijn zelden goed, ze worden doorgaans met een antieke (dus lekke) Android versie geleverd en worden nooit meer bijgewerkt. Ook qua hardware zijn het nooit toppers. En dat het pubers niet lukt om tablets heel te houden, en dat jouw phablet geen volwassen pc is (goh, had je dat echt verwacht?!?!) zijn totaal andere discussies, René!

@Leen Blom
Uiteraard geschreven vanuit eigen perceptie, perspectief en ervaring waarbij ik graag een ieder zelf laat ervaren. Het is maar helemaal vanuit welk perspectief je het bekijkt en ik blijf het graag zakelijk benaderen waar dan de inzet van, om het even welk merk tablet, marginaal is en de markt best wel snel verzadigd.

Het moment dat je vrijwel overal gebruik kunt maken van een virtueel toetsenbord en screen is al vlakbij. Een Franse glasleverancier is al een tijdje met dit gegeven aan het sparren met aardig resultaat waar ik ook graag naar uit kijk.

@Frank Heikens
Het ligt er maar net aan wat voor Chineesje je jezelf aanschaft en vooral van wie. Dat niet alle versies die ze daar gebruiken even 'vriendelijk' zijn is een verschijnsel waar de 'leek' vrij weinig mee kan verder.

Ook hier stel ik natuurlijk het zakelijke deel dat een tablet zakelijk en sec niet voor alles en iedereen is bedoeld of als vervanger van laptop en pc. Dan ben je een keer aan het eind van je leveren natuurlijk.


@Leen
Jij illustreert mooi waarvoor je beter een tablet voor kunt gebruiken dan een pc, terwijl je daar vroeger een pc voor moest gebruiken!

@René
Ik snap jouw reactie van 14 mei 2016 11:12 totaal niet. Dat ligt vast aan mijn beperkingen. Kun je me dat nog even uitleggen?

De meeste tablets, ook de iPad, worden in China in elkaar gezet. Er is dus niks mis met in China in elkaar gezette tablets.

De iPad heeft perfecte software support, premium Sony, Samsung en nog een paar andere merken hebben vaak ook nog wel support, maar daarna houdt het op.

Je krijgt waarvoor je betaalt. Koop je een tablet van minder dan 200 euro, dan krijg je 0 software support, wat inhoudt dat je het moet doen met de softwareversie die er bij levering op staat. Prima als het apparaat bedoeld is om onderweg naar Zuid Frankrijk video's te kijken, maar niet om zakelijk te worden ingezet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-13T07:49:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.