‘Bankhack Bangladesh schudt financiële wereld wakker’

Dit artikel delen:
Hacking

De deels geslaagde bankhack in Bangladesh heeft uiteindelijk een positief effect. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Niet alleen was de bankhack in Bangladesh een miljoenenklapper die door een toevalligheid is geblokkeerd om een miljardenramp te worden. De deels succesvolle digitale diefstal blijkt een flinke nasleep te hebben. Een bank in Vietnam is bijna voor de bijl gegaan, een bank in Ecuador is beroofd, en het internationale bankbetalingsnetwerk Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) is door de cyberdieven op de korrel genomen. Het lopende onderzoek naar de bankrovers betreft nu meer dan twaalf banken.

Nadat cybercriminelen eerder al pinautomaten en internationale betalingssystemen hebben gehackt, is digitale geldroof hiermee naar nieuwe hoogten gerezen. Uiteindelijk is dit een goede zaak, want het schudt de financiële wereld wakker. Het was al hoogste tijd voor hoger ict-bewustheid, beter security-besef en veiligere ict. Nu kan dat er eindelijk van komen, voordat het echt te laat is. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik heb al vaker geroepen en gepubliceerd dat bankenmanagers nog steeds dezelfden zijn die, door hebzucht en inhaligheid gedreven, verantwoordelijk waren voor de wereldwijde crisis en nog steeds oogkleppen op hebben gezien hun gespartel onder allerlei controle mechanismen uit proberen te komen overigens, een persoonlijke noot, is er nog geen enkele bankbestuurder, manager, medewerker geweest die 'guts and galls' heeft gehad hun klanten ordentelijk van een excuus te voorzien.

Wat dit gegeven betreft staat de bankier, bestuurder en manager in mijn pikorde onder die van prostituee en verslaafde. Wat dat betreft weet je van beiden laatste wat je aan ze hebt.

De stelling. Ik durf hardop te betwijfelen of veel van die bankiers echt worden wakker geschud. Veel boards zijn knap wereldvreemd en tal van managementslagen is nog steeds met hele andere dingen bezig dan bankingsecurity. Dat geld overigens niet voor iedereen overigens. In Nederland ziek ik de banken met stappen security hebben verbeterd. Daar dus wel enige lof op zijn plaats.

Of het de bankenwereld echt wakker schud? Ik denk nog steeds van niet. Dat ligt gegeven in het feit dat banken nog steeds concurrenten van elkaar zijn en dit soort zaken mensen graag doet overstappen naar de conculega die de deuren natuurlijk weer graag wagenwijd open zet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-06T08:06:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.