‘Silicon Valley chanteert Nederland’

Belastingdienst

Amerikaanse ict-reuzen profiteren sluw van Europese belastingverdeeldheid. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Apple is door Europese toezichthouders op de vingers getikt voor de belastingdeal die het Amerikaanse bedrijf heeft getroffen met EU-lidstaat Ierland. De extreem lage belastingtarieven zijn een oneigenlijke vorm van staatssteun, luidt de EU-bevinding, waar Apple nu tegen in beroep gaat. Maar de iPhone-maker is lang niet de enige die sluw omgaat met de verschillende landen in de Europese Unie en de verschillende belastingklimaten die daar gelden.

Naast Ierland speelt ook Nederland een cruciale rol in de al jaren spelende ontwijking - of zakelijk zinnige optimalisatie - van verschuldigde belastingen. Geen wonder dat aanstaande belastinghervormingen in ons land tot een flinke reactie vanuit Silicon Valley leiden. In een brandbrief van onder meer Apple, Cisco, EMC, Google, Microsoft en Oracle krijgt premier Rutte de waarschuwing dat Nederland zo wel eens veel investeringen en vestigingen kan mislopen. De techreuzen plegen belastingchantage. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Deze grote ICT reuzen doen niets onrechtmatigs. Ze blijven binnen de wet en hebben specialisten in dienst die hun geld verdienen door te onderzoeken hoe zo min mogelijk belasting te betalen en dat binnen de regels van de internationale wetgevingen.
Het echte probleem zit in het feit dat de Europese samenwerking hier faalt door haar gebrekkige wetgeving en ook door het feit dat de USA het heel duur maakt geld dat elders is verdiend terug naar de USA te brengen. Die houding van politici en bestuurders is de oorzaak van dit probleem. Niet Apple zit fout maar de Ierse en Europese overheden.

Chantage? Dit is slechts één van de onderdelen van hun business model hun verdienvermogen te maximaliseren. Niet nieuw, gebeurde in 50 jaar geleden ook al, ook door NL bedrijven...

Een rechtspersoon kan geen ethiek te hebben. Dat moeten hun leiders ontwikkelen...en het is de verantwoordelijkheid van de politiek om hiervoor de controlerende kaders te scheppen. Zo houden we een balans. Als in de politieke "markt" deze balans ontbreekt, wie moet dan voor het bewaken van het evenwicht zorgen?

Overigens: niemand heeft binnen zijn context iets gedaan wat niet mocht. Maar of "ze" het goede gedaan hebben...? Nou nee!

Multinationals spelen alles en iedereen tegen elkaar uit om zo aan hun honger naar geld te voldoen. Als daarbij een land naar de filistijnen geholpen wordt maakt ze niets uit.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-02T08:01:00.000Z Jasper Bakker