‘Clouds zijn zwarte dozen van anderen’

cloud volgende stap

‘De cloud’ bestaat niet; clouds zijn simpelweg andermans computers. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

‘De cloud’ is vooral een marketingterm en clouds zijn niets meer of minder dan andermans computers, in andermans datacenters. Daarbij is het flexibele en plaatsonafhankelijke gebruik van ict-middelen wel een nuttige vernieuwing. De vermeende magie van clouds staat of valt echter met vertrouwen, aangezien de meeste cloudoplossingen nogal zwarte dozen zijn. Ongeacht of dat nu publieke, private, hybride of andere soorten cloud zijn.

Bijkomende complicatie is dat de ene cloudomgeving, draaiend op computers van de cloudaanbieder, best kan draaien op een andere cloud, van een andere aanbieder. Zo draait Box op cloudinfrastructuur van derden (Amazon en IBM), terwijl Dropbox afstapt van andermans cloud ten gunste van een zelfgebouwde cloudomgeving. Hoe dan ook, clouds zijn computers van anderen, in datacenters van anderen. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

There is no cloud!
It's just someone else's computer,
in someone else's country,
with someone else's laws.

Eens met de stelling. Knap van degene die de term Cloud heeft bedacht, juist op het moment dat outsourcing over het hoogtepunt heen was. In principe is het natuurlijk allebei hetzelfde. Bij cloud heb je echter nog minder te zeggen over de infrastructuur: Voor veel organisaties blijkbaar een verademing.

Eerst de implementatie abstraheren van de service,
daarna klagen dat je alleen nog maar met de service te maken hebt... :-)
T'is allemaal de schuld van virtualisatie.
Wat is echt, wat lijkt alleen maar? Is perceptie nep of juist niet?
En nesten kan ook, een soort cumulus oplossing, terwijl je tegen de onderkant kijkt.

Correct. Het is niets anders dan OUTSOURCING van data (een onderdeel van een informatiesysteem).

Want weten wij het nog?
Informatiesysteem: een samenhangend geheel van gegevensverzamelingen, en de daarbij behorende personen, procedures, processen en programmatuur alsmede de voor het informatiesysteem getroffen voorzieningen voor opslag, verwerking en communicatie. (zie http://wetten.overheid.nl/BWBR0022141/2007-07-01

Het is onjuist dat de cloud "zwarte dozen" van anderen zijn. Het is juist veel meer dan een zwarte doos, het betreft een dienst die je kunt configureren op de manier zoals jij dat wil en zelfs kunt opstallen en inkrimpen op basis van de vraag. Een doos is niet flexibel en geen dienst.

Cloud is ook een meer gestandaardiseerde manier van werken waarbij als je het goed hebt gedaan je alles zonder moeite naar een andere aanbieder kan overzetten als die meer gunstige voorwaarden heeft.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-08T08:14:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.