‘Glasvezelnetwerken zijn een vak apart’

Telecom is cruciaal voor internet en clouds, maar het blijft een vak apart. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.glasvezel

De ict-sector staat bekend om zijn ‘opslokkende vermogen’; wat voorheen een aparte activiteit of markt was, kan zó worden opgeslokt door een nieuwkomer of uitbreidende partij. Dit wordt ook wel gedacht van telecommunicatie, dat cruciaal is voor internetfuncties en cloudtoepassingen.

Internetgigant Google is dan ook begonnen om eigen glasvezelinfrastructuren uit te rollen. Dit niet alleen voor eigen interne doeleinden maar ook om consumenten te voorzien van snelle verbindingen. In de praktijk blijken telecom en glasvezel een lastige markt, zo ontdekt Google in de VS. De Amerikaanse telecomgigant AT&T merkt fijntjes op dat breedband en investeringen daarin niet voor de poes zijn. Het overbruggen van de ‘last mile’ kost bloed, zweet en tranen, aldus de Amerikaanse telecomgigant. Of ligt het eraan dat de gevestigde telecomorde dwarsligt en daarmee nieuwkomers probeert tegen te houden? Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Communicatie behoeft één consistente infrastructuur. Geen aparte "snelwegen voor volvo's, volkswagens etc." voor onze voertuigen, ook geen afzonderlijke, vendor-defined en -owned netwerken. Dit voorkomt onnodige complexiteit en kosten.

Als telecommer in ruste kan ik het alleen maar van harte eens zijn met deze stelling. ICT-ers denken al snel dat het allemaal om de software in de netwerkcomponenten (centrales, routers e.d.) draait, maar komen dan toch vaak bedrogen uit.
Andersom geldt het trouwens ook: zie de pogingen van bijv. KPN om zichzelf om te turnen tot een heuse ICT-leverancier ...

De stelling van de Amerikaanse telecomgigant AT&T dat breedband en investeringen daarin niet voor de poes zijn klopt. Het overbruggen van de ‘last mile’ kost bloed, zweet en tranen, aldus de Amerikaanse telecomgigant maar moet wel in perspectief gezet worden. De VS is Nederland niet. Het is ook zo dat de 'last mile' niet alleen de zaak is van de "gevestigde carriers" maar daar kan de eindgebruiker op basis van "vastgoed" investering ook in participeren waardoor onafhankelijkheid beter geborgd is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-20T07:45:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.