‘Apple legt fundament voor spraakbesturing’

Apple’s afschaffen van de analoge audiostekker gaat om meer dan draadloze headsets. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Het door Apple verlaten van de aloude 3,5 inch audio-aansluiting voor hoofdtelefoons heeft veel stof doen opwaaien. Naast verdenkingen van DRM-motieven voor het afluisteren van muziek leeft er het donkerbruine vermoeden dat Apple simpelweg dure draadloze headsets en Beats-hoofdtelefoons wil verkopen. Om zo nog meer te verdienen aan het toch al wat gesloten ecosysteem rondom zijn iPhones. Apple’s eigen AirPods-headsets - voor velen inderdaad aan de prijzige kant - bieden echter enkele functies die het ware doel van de iPhone-maker verklappen.

De hardware en software van AirPods en iPhones zijn hecht op elkaar afgestemd en maken handige zaken mogelijk. Even uitdoen van zo’n draadloos oorstukje pauzeert het afspelen van muziek. Weer indoen, laat de muziek weer verder gaan. Als je maar één oorstukje in hebt, schakelt de audio automatisch over op mono. Een dubbele tik op een AirPod roept de virtuele assistent Siri aan. Het is nog vroeg in deze nieuwe ontwikkeling, maar meer volledige spraakbesturing - met misschien ook subvocale stemherkenning - komt eraan. Wat vind jij?

Wetenschappers werken al jaren aan subvocale stemherkenning, wat straks misschien alledaags is voor smartphonebesturing?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij is het fundament van de spraakbesturing gelegd door Kurzweil en (het helaas door verkeerde beslissingen ter ziele gegane) Lernout & Hauspie. Google was volgens mij de eerste die zoeken met spraak op grote schaal mogelijk heeft gemaakt, en het ziet er naar uit dat Apple's assistent Siri de spraakbesturing volwassen gaat maken. Maar het fundament ligt niet bij Apple, dat ligt toch ergens anders, bij het begin!

Het weglaten van de analoge koptelefoonaansluiting heeft niks met DRM te maken. Apple levert standaard een verloopje mee, waarmee je je favoriete analoge koptelefoon aan kunt sluiten. Het weglaten heeft alles te maken met het feit dat Apple die aansluiting als "legacy" heeft gemarkeerd, en Apple doet niet aan legacy. Dat leidt nu even tot rumoer (HTC heeft overigens zonder herrie telefoons zonder zonder 3,5mm jack uit kunnen brengen), over 5 jaar weet je niet beter. Zie het als de floppy disk en de optische drive: destijds enorme protesten (vooral van niet-Apple gebruikers), maar nu zie je ze nergens meer, en vindt iedereen het logisch dat ze verdwenen zijn.

Het enige wat mij tegenstaat bij het verdwijnen van de 3,5mm jack is dat dit een goed werkende audiostandaard is, en niet een achterhaalde ICT standaard. De tijd zal het leren: als de iPhone 8 weer een 3,5mm jack heeft, dan zat Apple ernaast, maar als deze ook op de iPhone 8 mist, en op de Samsung S8, en op de Pixel 2, dan was het blijkbaar een goede beslissing geweest.

Geen open standaard dus als je geen vendor lock-in wilt mijden als de pest.
Die verloopstukjes zijn een tijdelijk oplossing die waarschijnlijk gepatenteerd zijn en je dus niet zomaar aan kan schaffen als Apple er besluit mee te stoppen.

Gooit uitstel van de AirPod (kennelijk toch nog niet helemaal af&klaar;?) roet in het eten?
https://techcrunch.com/2016/10/26/apple-delays-airpod-rollout-dont-expect-them-in-october/
"We don’t believe in shipping a product before it’s ready, and we need a little more time before AirPods are ready for our customers,” an Apple spokesperson told TechCrunch.

Dat is een slechte planning van Apple!

Alleen denk ik niet dat het veel uit zal maken. Apple levert standaard bedrade earpods mee, net zoals een verloopstekker voor andere koptelefoons. Als je draadloos wilt, zijn er betere en goedkopere BT opties beschikbaar dan de Apple AipPods van €179.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-24T07:53:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.