‘ICT’er heeft niet per se beste blik op innovatie’

ontwikkeling

Ict’ers hebben niet per sé de beste blik op innovatiekracht van hun werkgevers. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Innovatie en ict zijn hecht met elkaar verbonden. Zonder informatie- en communicatietechnologie - en goede toepassing daarvan - valt er tegenwoordig maar weinig te innoveren. Het kan dus zinnig zijn om hiervoor op ict’ers te vertrouwen en te bouwen. Uit recent onderzoek van Effectory blijkt dat ict-medewerkers de innovatiekracht van hun werkgevers gemiddeld een onvoldoende geven: een 5,3. Dat cijfer is flink lager dan het landelijk gemiddelde van 6,6.

Deze beoordelingen zijn zeker aanleiding tot bespiegeling en liefst ook concrete stappen. Maar de 5,3 hoeft geen reden tot paniek te zijn. Innovatie zit niet altijd in de techniek zelf, waar sommige ict’ers zich wel eens op blindstaren. Revolutionaire producten zoals de iPod en iPhone waren technisch niet echt vernieuwend, maar bleken wel innovatief. Hetzelfde valt te zeggen voor zaken als cloud of apps. ict’ers zijn niet per sé de graadmeter voor innovatie. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tja, het doet mij weer denken aan het stuk 'DE ICT-er bestaat niet' van Pavake.
Als je tegenwoordig weet hoe je Excel formule moet intikken, ben je al een ICT-er.

Daarnaast laat dit stuk zelf ook al de problematiek zien. 'Innovatie' is versleten woord aan het worden, dat nog maar weinig van zijn originele lading draagt, net zoals 'disruptive'. Daarnaast was de revolutie achter de iPod en iPhone dat je gebruikers zo gek kon krijgen dat soort bedragen te laten betalen voor apparatuur. Sommige technici gebruikte al Cloud achtige oplossingen een decennia voordat het woord ontstond en gebruikte apps op Symbian in het Nokia tijdperk.

Het is goed om onderscheid te maken tussen sociale en technische innovatie. Binnen technische innovatie heeft de "enabling" functie van ICT een stortvloed van andere technische innovaties tot gevolg gehad. Deze technische innovaties moeten uiteindelijk maatschappelijk geaccepteerd worden om tot een "gewenste samenleving" te leiden. Die sociale component van de techniek in het algemeen en de ICT in het bijzonder zou veel aandacht moeten krijgen. Uiteindelijk geeft de winst voor de samenleving de doorslag, niet de winst in geld. Die wordt steeds minder waard...Een wereld waarin nog slechts robots "leven" om de winst te genereren voor aandeelhouders, die ook robots zijn (money makers) is niet mijn "gewenste samenleving".

Tja ... ik kan nu natuurlijk weinig anders dan me aansluiten bij Technicus :)

Maar dat doe ik overigens wel van harte. ICT kent vele vormen, soorten en maten. Als je systeembeheerder in een omgeving waarin alles van bovenaf wordt voorgeschreven zul je dat als weinig innovatief ervaren. Dito voor bijvoorbeeld mensen die de ICT verzorgen in een omgeving waar ICT eigenlijk bijzaak is (bijvoorbeeld bij een bouwbedrijf)

Werk je bij een Philips Innovation Services, of mag je alle mogelijkheden van IBM Bluemix uitproberen (vandaag wat leuke voorbeelden van gezien) dan zul je een hele andere kijk op innovatie hebben.

De vraag die bij mij dan ook rijst is of we het hier hebben over ICT als ondersteunende functie of ICT als kernactiviteit; dit maakt mijns inziens een groot verschil.

Ik heb vele innovatieve initiatieven van ICT ers zien stoppen door bestuurders die het niet begrepen of die andere doelstellingen (meestal korte termijn) hadden. Initiatieven die overigens wel door gebruikers werden ondersteunt of zijn geadviseerd. Overigens komt er dan vaak een aantal jaren later een bestuurder met eenzelfde idee dat wel wordt uitgevoerd.

Ik zie vele grote ideeen 'gesmoord' omdat er ineens verdienmodellen de lead nemen in de innovatie. Niks mis met verdienmodellen, maar wel als die de 'grote werking' verhinderen (ik denk aan hoe een combinatie eID en IRMA hun maatschappelijke werking verliezen door de opzet van Idensys).

PA VA KE stelt ook de vraag stelt over ICT als doel of als middel. Er is weer een andersdenkende bij. Wie volgt?

ICTers zijn vaak ook de early adopters van vernieuwende technologie en hebben vaak een katalyserende werking omdat ze hun naaste omgeving beïnvloeden. In die zin hebben ze ook een verantwoordelijkheid om bijv. onveilige technieken aan de kaak te stellen.

Er valt nog zat te innoveren als je de laatste sci-fi films bekijkt. ;)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-04T08:19:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.